StoryEditor

Skupina krajín Únie vrátane Slovenska vyzýva na riešenie prílevu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny

31.03.2023, 17:07
Autor:
ČTKČTK

Európska komisia je v poslednom čase pod značným tlakom kvôli hnevu únijných farmárov, ktorým prekážajú dopady lacného ukrajinského dovozu na ceny obilia.

Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko navrhujú obnovenie ciel a kvót na ukrajinské poľnohospodárske produkty v prípade, že prílev týchto produktov znižujúce ceny na únijných trhoch nebude možné zastaviť iným spôsobom.

Premiéri týchto piatich členských krajín Európskej únie to podľa agentúry Reuters uviedli v liste adresovanom predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej.

Európska komisia je v poslednom čase pod značným tlakom kvôli hnevu únijných farmárov, ktorým prekážajú dopady lacného ukrajinského dovozu na ceny obilia.

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski už vo štvrtok uviedol, že je ochotný podporiť obmedzenie obchodovania s Ukrajinou, ak s takýmto návrhom príde Poľsko.

O želaní Poľska, aby Európska únia použila všetky nástroje na obmedzenie vývozu ukrajinského obilia na unijný trh, hovoril už v stredu poľský premiér Mateusz Morawiecki. Na tlačovej konferencii uviedol, že sa s predsedami vlád viacerých únijných krajín susediacich s Ukrajinou dohodol na tom, že v tejto veci pošlú list predsedníčke EK.

Premiéri podľa Reuters v liste vyzvali na rôzne opatrenia, ktoré by obmedzili narušenie trhu spôsobené ukrajinským dovozom. Dodali, že ak tieto kroky nebudú úspešné, malo by sa pristúpiť k opätovnému zavedeniu ciel a kvót.

Ukrajina, ktorá je jedným z najväčších svetových vývozcov obilia, zažila po vpáde ruských vojsk pred vyše rokom blokádu svojich čiernomorských prístavov, keď musela nájsť alternatívne vývozné cesty cez Poľsko a Rumunsko.

Veľké množstvo ukrajinského obilia, ktoré je lacnejšie ako to vypestované v EÚ, ale skončilo v stredoeurópskych štátoch, čo malo negatívny vplyv na miestnych poľnohospodárov.

Európska únia vlani v júni na obdobie jedného roka pozastavila dovozné clá na ukrajinské poľnohospodárske a potravinárske výrobky. Cieľom tohto kroku je podporiť ukrajinskú ekonomiku, ktorá sa potýka s následkami ruskej vojenskej invázie.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 02:19