StoryEditor

Vízia nižších účtov za energie motivuje ľudí k obnove domov

31.03.2023, 11:43
Autor:
TASRTASR

Z prieskumu vyplynulo, že viac ako tri štvrtiny respondentov, ktorí plánujú v najbližších dvoch rokoch renovovať svoj dom, uvádza, že renováciu plánujú najmä pre zníženie výdavkov za energie.

Sedem percent domácností v starších rodinných domoch má problém s platením účtov za energie. Energetická kríza je silným motivátorom k obnove domov. Viac ako tri štvrtiny respondentov uvádza, že renováciu plánujú najmä pre zníženie výdavkov za energie. Informovala o tom riaditeľka platformy Budovy pre budúcnosť Katarína Nikodemová na základe Veľkého prieskumu medzi vlastníkmi rodinných domov, ktorý pre nich uskutočnila prieskumná agentúra Focus.

"Už v minulom roku sa museli domácnosti vysporiadať s dosahmi energetickej krízy. Aj napriek zastropovaniu cien aj na ďalšie obdobie, ľudia vnímajú zvyšujúce sa ceny energií ako riziko," uviedla Nikodemová. "Je viditeľný trend, že vlastníci starších rodinných domov sa pre obnovu domu rozhodli práve z dôvodu energetickej krízy a časť z nich sa dokonca rozhodla investovať ešte viac peňazí, než plánovali," doplnila.

Dopytovanie ukázalo, že takmer desatina chcela renovovať dom a rozhodli sa investovať do renovácie ešte viac, ako pôvodne plánovali (9 percent). Ďalších 17 percent renovovať neplánovalo, ale z dôvodu krízy sa pre renováciu rozhodli.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že viac ako tri štvrtiny respondentov, ktorí plánujú v najbližších dvoch rokoch renovovať svoj dom, uvádza, že renováciu plánujú najmä pre zníženie výdavkov za energie. Uviedlo to 78 percent respondentov.

"Zateplenie strechy a fasády, výmena starých okien a prechod na efektívny zdroj vykurovania, akým je napríklad tepelné čerpadlo, sú tie najefektívnejšie opatrenia, ktoré dokážu dokopy znížiť spotrebu energie o viac ako 70 percent," doplnil analytik platformy Richard Paksi.

S financovaním týchto opatrení môže pomôcť dotácia z plánu obnovy, ktorú môže vlastník na obnovu svojho rodinného domu získať. Podmienky novej výzvy, do ktorej sa bude možné prihlasovať od konca apríla, zverejnila Slovenská agentúra životného prostredia tento týždeň, uviedla riaditeľka platformy. Žiadateľ môže získať dotáciu do výšky 19-tisíc eur, pokiaľ zníži spotrebu svojho domu o viac ako 60 percent.

"Je to veľmi dôležitý nástroj pomoci, ktorý vedia majitelia rodinných domov využiť, aby sme každú ďalšiu zimu nemuseli zo štátneho rozpočtu kompenzovať domácnostiam vysoké ceny energií. Obnova domov je overené, systémové a dlhodobé riešenie a je správne, že štát ju dotačnou schémou podporuje," uzavrela Nikodemová.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 05 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 13:07