Hasiči hasia lesný požiar v obci Fuente la Reina v regióne Valencia na východe Španielska. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Španielsko trápia ďalšie lesné požiare, tentoraz na severozápade krajiny

30.03.2023, 23:58
Autor:
ČTKČTK

Španielska vláda sa podľa agentúry Reuters obáva, že lesných požiarov tento rok bude viac ako v minulosti kvôli nezvyčajne suchej zime naprieč celou južnou Európou a tiež kvôli stúpajúcim teplotám, ktoré sú dôsledkom klimatickej zmeny.

V regióne Astúrie na severozápade Španielska dnes tamojší hasiči zaznamenali najmenej 95 ohnísk lesných požiarov, píše list El País. Astúrsky prezident z ich založenia obvinil podpaľača, ktorých označil za zločincov. Ďalšie lesné požiare sužujú tiež susedný región Galíciu a tiež východošpanielsku Valenciu. Ohňu tam doteraz podľahlo na 4700 hektárov a 1800 ľudí kvôli nemu muselo opustiť domovy. S valencijským požiarom bojujú hasiči už týždeň a podľa posledných informácií sa im darí ho dostať pod kontrolu.

"Astúria nehorí. Pália ju," uviedol dnes na twitteri prezident Asturie Adrián Barbón. Podpaľača údajne zodpovedné za založenie ohňov označil za zločincov. Dvadsať ľudí bolo kvôli ohňu nútených opustiť domov. Starosta jednej zo zasiahnutých oblastí ich ale dnes ubezpečil, že im čoskoro bude umožnený návrat. S požiarom pri galicijskej obci Baleira, ktorý doteraz zasiahol oblasť o veľkosti 1400 hektárov a stal sa tak doteraz najväčším tohtoročným požiarom v Galicii, bojujú hasiči od utorkového popoludnia.

Trikrát taká veľká oblasť podľahla ohňu vo východošpanielskej Valencii po tom, ako sa tam v pondelok lesný požiar rozšíril kvôli silnému vetru. V oblasti zasahuje na 500 hasičov, ktorým sa podľa posledných informácií darí dostať požiar pod kontrolu. Predstaviteľka valencijskej správy Gabriela Bravová dnes rovnako uviedla, že prvých 115 z 1800 vysídlených ľudí sa bude môcť vrátiť domov.

Španielska vláda sa podľa agentúry Reuters obáva, že lesných požiarov tento rok bude viac ako v minulosti kvôli nezvyčajne suchej zime naprieč celou južnou Európou a tiež kvôli stúpajúcim teplotám, ktoré sú dôsledkom klimatickej zmeny. Tá pre vznik lesných požiarov vytvára priaznivejšie podmienky kvôli vyšším teplotám, suchu a silnejším vetvám.

"Požiare mimo sezóny budú čoraz častejšie kvôli prehlbujúcej sa klimatickej zmene," povedal stanici RTVE profesor lesníctva na univerzite v španielskej Lleide Víctor Resco de Dios. Sezóna požiarov sa podľa neho každý rok predlžuje až o tri dni a do konca storočia bude až o tri mesiace dlhšia.

Analytik Fernando Valladares uviedol, že niektoré časti Španielska budú mimo nebezpečenstva lesných požiarov len niekoľko mesiacov v roku a sezóna požiarov sa podľa neho rozšíri na obdobie od marca do novembra.

01 - Modified: 2024-04-23 21:00:08 - Feat.: - Title: Líder gangu pašerákov drog je na úteku, v Španielsku zaplatil kauciu 02 - Modified: 2024-04-23 17:43:32 - Feat.: - Title: Španielsko opäť otvorilo kauzu odposluchov vlády, má nové indície od Francúzska 03 - Modified: 2024-04-22 11:32:24 - Feat.: - Title: Spojenci tlačia na Grécko a Španielsko, aby Kyjevu dodali svoje protivzdušné systémy 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 23:56