StoryEditor

Šéf olympijského výboru Bach označil kritiku MOV za "poľutovaniahodnú"

30.03.2023, 16:54
Autor:
TASRTASR

Thomas Bach uviedol, že športovci z týchto krajín by sa mohli vrátiť do súťaží ešte pred OH 2024, no pre parížsku olympiádu toto odporúčanie zatiaľ neplatí.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach vo štvrtok označil kritiku pokusov o návrat ruských a bieloruských športovcov na medzinárodné podujatia za "poľutovaniahodnú".

MOV v utorok odporučil návrat Rusov a Bielorusov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu či bezpečnostné zložky. Súťažiť by však nemohli tí, ktorí otvorenie podporovali vojnu na Ukrajine.

Bach uviedol, že športovci z týchto krajín by sa mohli vrátiť do súťaží ešte pred OH 2024, no pre parížsku olympiádu toto odporúčanie zatiaľ neplatí.

Po utorkovom oznámení sa na MOV zniesla vlna veľkej kritiky z radov medzinárodných športových federácií, športovcov i niektorých vlád.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová označila rozhodnutie MOV za "facku do tváre" všetkých ukrajinských športovcov, ku kritike sa pridali aj námestník poľského ministra zahraničných vecí Piotr Wawrzyk a predstavitelia ďalších krajín.

"Zaznamenali sme negatívne reakcie najmä od niektorých európskych vlád. Je poľutovaniahodné, že niektoré vlády nerešpektujú majoritu v rámci olympijského hnutia a zainteresovaných strán a ani autonómiu športu, ktorú chvália a požadujú od iných krajín. Nezaznamenali sme od nich jediný komentár o ich postoji k účasti športovcov, ktorých krajiny sú zapojené do ďalších 70 ozbrojených konfliktov na svete. Vlády nemôžu rozhodovať o tom, ktorí športovci sa zúčastnia ktorej súťaže," citovala ho agentúra AP.

Rozhodnutie o tom, ktorí ruskí a bieloruskí športovci sa budú môcť zúčastniť medzinárodných súťaží vrátane olympijskej kvalifikácie do Paríža, je v kompetencii jednotlivých športových federácií. Svetová atletika už minulý týždeň oznámila, že predĺži zákaz ich účasti, informovala AP.

01 - Modified: 2024-04-27 10:11:10 - Feat.: - Title: Medzinárodný olympijský výbor pozve do Paríža športovcov z Palestíny. Prijali sme záväzok, vraví Bach 02 - Modified: 2023-03-28 17:23:14 - Feat.: - Title: MOV odporučil návrat Rusov a Bielorusov do súťaží. Je to facka do tváre Ukrajincov, reaguje svet 03 - Modified: 2023-01-31 17:35:01 - Feat.: - Title: Vladimir Kličko kritizuje zmenu postoja olympijského výboru: Budete spolupacháteľmi
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 10:02