StoryEditor

Izraelčania protestovali proti zriadeniu Národnej gardy

30.03.2023, 08:50
Autor:
TASRTASR

Na záberoch z demonštrácie v Tel Avive bolo vidieť aj mnoho palestínskych zástav a dúhových vlajok, ale izraelské vlajky prevládali.

Stovky ľavicových aktivistov sa v stredu večer zhromaždili v Tel Avive proti navrhovanému zriadeniu novej Národnej gardy, ktorá by podliehala krajne pravicovému ministrovi národnej bezpečnosti Itamarovi Ben-Gvirovi. TASR správu prevzala vo štvrtok z denníka The Times of Israel (TOI).

Organizátori protestu oznámili, že podobné zhromaždenia sa konali aj v mestách Jeruzalem, Haifa, Beer Ševa, Rechovot či Cholon.

Na záberoch z demonštrácie v Tel Avive bolo vidieť aj mnoho palestínskych zástav a dúhových vlajok, ale izraelské vlajky prevládali.

Šéf prevažne arabskej politickej frakcie Hadaš-Ta‘al v prejave na proteste prirovnal Národnú gardu k "hnedým košeliam" nacistických polovojenských jednotiek.

Poslanec izraelského parlamentu Ajman Ode - predseda prevažne arabskej politickej parlamentnej frakcie strán Demokratický front pre mier a rovnosť (Chadaš) a Arabského hnutia za obnovu (Ta‘al) - v prejave na proteste v Tel Avive prirovnal Národnú gardu k "hnedým košeliam" nacistických polovojenských jednotiek či "žltým košeliam".

Ode mal žltou na mysli farbu, ktorá je súčasťou loga viacerých nacionalistických skupín vrátane židovského supremacistického hnutia Kach, v ktorom Ben-Gvir pôsobil ako tínedžer.

Kach založil zosnulý extrémistický rabín Meir Kahane, za ktorého žiakov sa označovali Ben-Gvir i ďalší členovia jeho strany Židovská sila (Otzma jehudit).

TOI poznamenal, že Ben-Gvir sa nedávno snažil dištancovať od niektorých extrémnejších Kahaneho postojov, ale vlani v novembri vystúpil na spomienkovom podujatí na jeho pamiatku.

Ben-Gvir v stredu zverejnil podrobnosti svojho návrhu na vytvorenie Národnej gardy. Vláda sa týmto jeho návrhom bude zaoberať na svojom pravidelnom zasadnutí v nedeľu.

Na základe textu návrhu, ktorý má vládny kabinet posúdiť, bude Národná garda poverená bojom proti "nacionalistickej kriminalite", terorizmu a "obnovením správy vecí verejných tam, kde je to potrebné".

Skupiny na ochranu občianskych práv, ako aj opoziční politici vyjadrili mimoriadne znepokojenie v súvislosti s návrhom podriadiť takýto útvar priamej kontrole vládneho ministra. Argumentovali, že by to mohlo viesť k spolitizovaniu policajnej práce a podkopaniu zásady rovnosti pri presadzovaní práva.

Premiér Benjamin Netanjahu dal v pondelok večer Ben-Gvirovmu návrhu na vytvorenie Národnej gardy "zelenú".

Netanjahuov súhlas bol vo všeobecnosti vnímaný ako cena za to, že Ben-Gvir ustúpil od svojej hrozby, že jeho strana odíde z koalície, ak premiér pozastaví schvaľovanie sporného návrhu na revíziu súdnictva.

Návrh reformy justície už po svojom predložení v januári vyvolal v Izraeli bezprecedentné masové protesty.

Ben-Gvir patrí ku kritikom postupu polície pri zásahoch voči týmto demonštrantom - opakovane vyzýval policajtov, aby postupovala tvrdšie. Odkedy sa stal ministrom národnej bezpečnosti, usiluje sa o väčšiu priamu kontrolu nad policajnými zložkami, podotkol denník TOI.

01 - Modified: 2024-04-01 13:53:00 - Feat.: - Title: Demonštranti v Izraeli si pred parlamentom v Jeruzaleme postavili stany 02 - Modified: 2023-08-12 19:57:03 - Feat.: - Title: Nevzdáme sa, kým sa to nezlepší. Tisíce Izraelčanov pokračovali v protestoch proti vládnej reforme súdnictva 03 - Modified: 2023-07-29 20:18:22 - Feat.: - Title: Chceme späť demokraciu. Desaťtisíce Izraelčanov opäť protestujú proti kontroverznej reforme
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 05:23