StoryEditor

Pravoslávni mnísi napriek nariadeniu úradov neopustili kláštor v Kyjeve, vypovedali im zmluvu

30.03.2023, 00:09
Autor:
ČTKČTK

Kláštor je majetkom ukrajinskej vlády a úrad, pod ktorý spadá, tento mesiac informoval ukrajinskú ortodoxnú cirkev, že jej k dnešnému dátumu vypovedá nájomnú zmluvu.

Pravoslávni mnísi, ktorým ukrajinské úrady nariadili do dneška opustiť kyjevský kláštor Kyjevskopečerská lávra, sa príkazu odmietli podriadiť, píše agentúra AP. Kyjev ukrajinskú pravoslávnu cirkev obviňuje z väzieb na Moskvu. Spor o Kyjevskopečerskú lávru, najposvätnejšie miesto ukrajinských pravoslávnych kresťanov, je súčasťou širšieho náboženského konfliktu odohrávajúceho sa zároveň s vojnou Ruska proti Ukrajine.

Kláštor je majetkom ukrajinskej vlády a úrad, pod ktorý spadá, tento mesiac informoval ukrajinskú ortodoxnú cirkev, že jej k dnešnému dátumu vypovedá nájomnú zmluvu. Metropolita Pavlo, predstavený kláštora, dnes veriacim povedal, že mnísi komplex neopustia, kým v tomto spore nerozhodne súd. Cirkev rozhodnutie úradov na súde napadla minulý týždeň. Pavlo uviedol, že ukrajinská pravoslávna cirkev dostala oznámenie, že príslušná agentúra kláštor začne preberať vo štvrtok.

Ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko podľa AP túto informáciu potvrdil, keď v televízii Suspilne povedal, že komisia vo štvrtok "začne pracovať na preberaní tých budov, ktoré majú byť prevedené do využitia štátu". Podľa vlády mnísi porušili podmienky nájmu tým, že vykonali technické zmeny v 980 rokoch starom komplexe. Mnísi to odmietajú, ide podľa nich len o zámienku, ako ich z kláštora dostať.

Ukrajinská pravoslávna cirkev bola až do mája minulého roka podriadená moskovskému patriarchátu, kým sa oficiálne rozišla s Moskvou a odsúdila ruskú agresiu proti Ukrajine, nariadenú ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ukrajinské úrady však naďalej podozrievajú túto cirkev zo spolupráce s Moskvou. Cirkevné priestory vlani niekoľkokrát prehľadávala polícia a tajná služba.

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 04 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 05 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 22:16