StoryEditor

Budeme kráčať po ceste slobody, nepodľahneme tlaku, vyhlásila taiwanská prezidentka pred odletom do USA

29.03.2023, 08:45
Autor:
ČTKČTK

Peking plánovanú návštevu odsúdil a uviedol, že je proti akýmkoľvek kontaktom medzi vládami USA a Taiwanu.

Vonkajší tlak nezastaví naše odhodlanie vydať sa do sveta. Pred odletom do Spojených štátov a Strednej Ameriky to dnes podľa agentúry Reuters uviedla taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, zatiaľ čo Peking jej cestu kritizuje a hrozí zhoršením americko-čínskych vzťahov.

„Sme pokojní a sebavedomí, nebudeme ustupovať ani provokovať," uviedla prezidentka na taiwanskom medzinárodnom letisku Tchao-jüan. „Taiwan bude pevne kráčať po ceste slobody a demokracie a vydá sa do sveta. Hoci je táto cesta ťažká, Taiwan nie je sám," dodala.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Ostrov napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany. Peking plánovanú návštevu opakovane odsúdil, pričom uviedol, že je „rezolútne proti akýmkoľvek kontaktom medzi vládami Spojených štátov a Taiwanu".

Hovorkyňa kancelárie pre záležitosti Taiwanu čínskej vlády Ču Feng-lien dnes pred odletom Cchaj vyhlásila, že taiwanská prezidentka Spojenými štátmi neprechádza len cez letiská a hotely, ale má v úmysle stretnúť sa s americkými predstaviteľmi a zákonodarcami.

„Ak bude mať kontakt s predsedom americkej Snemovne reprezentantov (Kevinom) McCarthym, bude to ďalšia provokácia, ktorá vážne porušuje zásadu jednej Číny, poškodzuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Číny a ničí mier a stabilitu v Taiwanskom prielive," uviedla hovorkyňa. Dodala, že Čína by v takom prípade ostro reagovala, podrobnosti však neoznámila.

Cchaj mieri do Guatemaly a Belize. Po ceste tam sa zastaví v New Yorku a na spiatočnej ceste v Los Angeles. Hoci to nie je oficiálne potvrdené, očakáva sa, že sa počas pobytu v Kalifornii stretne s McCarthym, píše Reuters.

Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby už skôr uviedol, že nie je dôvod, aby Čína na cestu taiwanskej prezidentky reagovala prehnane, pričom poznamenal, že ide o neoficiálnu návštevu.

Spojené štáty, ako väčšina krajín sveta, považujú Taiwan za súčasť Číny a diplomatické vzťahy s ostrovom nemajú, sú však jeho najvýznamnejším medzinárodným spojencom a dodávateľom zbraní.

Na návšteve Taiwanu je teraz predsedníčka českej Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová. S prezidentkou Cchaj sa stretla v Taiwane začiatkom týždňa, pričom uviedla, že nikto nemôže Českú republiku a Taiwan odradiť od toho, aby si ctili práva, ako je sloboda, demokracia a ochrana ľudských práv. Čínska ambasáda v Českej republike návštevu Pekarovej Adamovej na Taiwane odsúdila a vyzvala Česko, aby dodržiavalo princíp jednej Číny

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 19:21