StoryEditor

Harrisová sľúbila pomoc Ghane, ktorú trápia ekonomické a bezpečnostné problémy

28.03.2023, 07:35
Autor:
TASRTASR

Návšteva Kamaly Harrisovej má ukázať podporu ghanskému prezidentovi Nanovi Akufovi-Addovi, ktorý čelí silnejúcej nespokojnosti s infláciou, hoci dovtedy mala krajina jednu z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich ekonomík na svete.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v pondelok začala týždňovú cestu po Afrike. Sľúbila podporu Ghane, ktorá je pilierom demokracie v oblasti západnej Afriky.

Harrisovej návšteva má ukázať podporu ghanskému prezidentovi Nanovi Akufovi-Addovi, ktorý čelí silnejúcej nespokojnosti s infláciou, hoci dovtedy mala krajina jednu z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich ekonomík na svete.

"Pod vaším vedením sa Ghana stala majákom demokracie a prispievateľom k celosvetovému mieru a bezpečiu," povedala Harrisová v prezidentskom paláci v metropole Akkra, uviedol palác vo vyhlásení.

Harrisová oznámila západnej Afrike pomoc 100 miliónov dolárov a zaviazala sa, že Spojené štáty budú "posilňovať partnerstvo v celej Afrike". Administratíva prezidenta Joea Bidena žiada od Kongresu aj ďalších 139 miliónov dolárov pre Ghanu, aby sa zmiernila detská práca, zlepšili predpovede počasia, podporili miestni hudobníci a zabraňovalo vypuknutiu chorôb.

Viceprezidentka je najdôležitejším členom Bidenovej administratívy na návšteve Afriky. Po Ghane pôjde do Tanzánie a Zambie. Ide o súčasť riadeného úsilia o rozšírenie vplyvu USA v Afrike v období, keď tam presadzujú svoje vlastné záujmy Čína a Rusko.

Africké štáty trpia dôsledkami ruskej invázie na Ukrajinu, ako sú vyššie ceny potravín a paliva.

Vojna tiež narysovala deliacu čiaru v OSN, kde niektorí africkí lídri odsúdili inváziu, ale iní to odmietli. Situácia vyvolala obavy z novej studenej vojny, v ktorej sa Afrika ocitne uprostred súperenia.

USA poslali vojakov, aby vycvičili armády Ghany a ďalších štátov, ktoré by tak mohli posilniť obranu pred islamskými radikálmi. Napríklad Mali, prípadne Burkina-Faso sa obrátili na ruskú súkromnú žoldniersku Vagnerovu skupinu.

Ghanský prezident Akufo-Addo označil terorizmus za "jed" a vyhlásil: "Trávime veľa bezsenných nocí, pretože sa snažíme zaistiť, aby sme tu boli chránení."

Akufo-Addo vyjadril obavu, že Vagnerova skupina sa môže rozšíriť aj na sever Ghany, pretože tam, pri hranici s Burkinou-Faso, občas prepukajú boje.

01 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 02 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 03 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 04 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 05 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 15:59