StoryEditor

Izrael odloží reformu justície. Posunie sa o niekoľko týždňov, oznámil tamojší minister národnej bezpečnosti

27.03.2023, 18:11
Autor:
TASRTASR

Reforma sa bude riešiť až na ďalšom zasadnutí izraelského parlamentu, ktoré sa uskutoční po židovskom sviatku pesach.

Izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir v pondelok oznámil posunutie reformy súdnictva. Ben-Gvir sa s premiérom Benjaminom Netanjahuom dohodol na jej posunutí na neskôr. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA.

Ben-Gvir vo vyhlásení uviedol, že odsunutie reformy poskytne čas na nájdenie kompromisu s politickou opozíciou. Ak sa to nepodarí, bude reformný balík zákonov podľa jeho slov schválený počas zasadnutia parlamentu v lete. Samotný Netanjahu posunutie reformy bezprostredne nepotvrdil.

Minister národnej bezpečnosti patrí medzi popredných podporovateľov reformy súdnictva a jeho vyjadrenie môže pripraviť cestu pre Netanjahua, aby oznámil posun reformy.

Desaťtisíce ľudí v pondelok demonštrovali pred budovou parlamentu a zamestnanci mnohých odvetví začali štrajk s cieľom zastaviť plány vlády premiéra Netanjahua zaviesť zmeny v súdnictve.

Izrael nemá písanú ústavu a jej úlohu plnia takzvané základné zákony, ktoré môže blokovať najvyšší súd. Túto právomoc mu chce vláda predloženou reformou obmedziť. Podľa kritikov a účastníkov masových protestov tým vláda ťahá krajinu smerom k autoritárstvu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 23:07