StoryEditor

Paul Rusesabagina, ktorého preslávil film Hotel Rwanda, bol prepustený z väzenia

24.03.2023, 23:48
Autor:
ČTKČTK

Rusesabagina bol za sprievodu pracovníka amerického veľvyslanectva z väzenia prevezený do rezidencie katarského veľvyslanca v Kigali a do niekoľkých dní by mal opustiť krajinu.

Paul Rusesabagina, ktorého preslávil film Hotel Rwanda a ktorý bol v Rwande odsúdený na 25 rokov väzenia za terorizmus, bol prepustený. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokých predstaviteľov vlády amerického prezidenta Joea Bidena.

Rusesabagina bol za sprievodu pracovníka amerického veľvyslanectva z väzenia prevezený do rezidencie katarského veľvyslanca v Kigali a do niekoľkých dní by mal opustiť krajinu.

Prepustenie Rusesabaginu nariadil rwandský prezident Paul Kagame, ktorého Rusesabagina požiadal o milosť. Pri genocíde v Rwande v roku 1994 Rusesabagina, ktorý vtedy pracoval ako manažér hotela, poskytol útočisko viac ako 1200 tutsijským a hutuským utečencom.

"Rwanda berie na vedomie konštruktívnu úlohu vlády USA pri vytváraní podmienok pre dialóg v tejto otázke, ako aj uľahčenie zo strany Kataru," uviedla hovorkyňa Yolande Makolová, píše agentúra AP. Podľa nemenovaného vládneho zdroja najprv Rusesabagina zamieri do Dohy a následne do Spojených štátov, kde má povolenie na trvalý pobyt. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken dodal, že Washington je Rwande "vďačný" za jeho prepustenie.

Prípad skomplikoval historicky blízke vzťahy medzi USA a Rwandou, Spojené štáty označili súdne konanie za nespravodlivé. Washington v posledných mesiacoch na Kigali opakovane naliehal ohľadom podpory ozbrojenej skupiny M23 pôsobiacej vo východnom Kongu, Rwanda väzby na milíciu dlhodobo odmieta.

Rodina muža vlani tiež v Spojených štátoch podala žalobu proti Kigali a požadovala v nej odškodné vo výške 400 miliónov dolárov za údajné mučenie a únos.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 08:01