StoryEditor

Arménsko a Turecko plánujú čiastočne otvoriť pozemnú hranicu, prvý raz po 30 rokoch

24.03.2023, 21:25
Autor:
TASRTASR

Turecko jednostranne uzavrelo pozemnú hranicu v roku 1993 v rámci podpory Azerbajdžanu. Tento krok spôsobil Arménsku vážne ekonomické problémy.

Arménsko a Turecko plánujú natrvalo otvoriť hraničné priechody medzi oboma krajinami. Stane sa tak po prvý raz za tri desaťročia, oznámili v piatok arménski predstavitelia, na ktorých sa odvoláva agentúra DPA.

Pozemný hraničný priechod bude najprv, do začiatku turistickej sezóny, otvorený len pre diplomatov a občanov tretích krajín, priblížil arménsky minister zahraničných vecí Ararat Mirzojan. Medzi oboma krajinami už existuje priame letecké spojenie, dodáva DPA.

Arménsko a Turecko vo februári po 35 rokoch po prvý raz otvorili hraničný priechod medzi oboma krajinami pre dodávky humanitárnej pomoci do oblasti postihnutej ničivým zemetrasením.

Turecko jednostranne uzavrelo pozemnú hranicu v roku 1993 v rámci podpory Azerbajdžanu. Tento krok spôsobil Arménsku vážne ekonomické problémy. Obe krajiny však znova nadviazali oficiálne diplomatické vzťahy koncom roku 2021.

Turecko je hlavným politickým i vojenským spojencom Azerbajdžanu. Proti tejto bývalej sovietskej republike bojuje Arménsko už celé desaťročia o Náhorný Karabach, ktorý je väčšinovo obývaný etnickými Arménmi.

Podľa historikov došlo počas prvej svetovej vojny k systematickému vyvraždeniu približne 1,5 milióna Arménov zo strany vtedajšej Osmanskej ríše. Turecko ako jej nástupca síce priznáva masakry 300-tisíc až 500-tisíc Arménov, odmieta však ich označenie za genocídu, dodáva TASR.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 09:22