StoryEditor

Líder bosnianskych Srbov chce zakázať prístup LGBTQ skupín do škôl

24.03.2023, 20:33
Autor:
TASRTASR

Aktivisti obvinili Milorada Dodika z vyprovokovania nenávistného útoku, ku ktorému došlo po tom, čo polícia v Banja Luke, hlavnom meste Republiky srbskej, zakázala premietanie dokumentárneho filmu o miestnej LGBTQ komunite.

Vodca bosnianskych Srbov Milorad Dodik chce zakázať prístup LGBTQ organizácií do škôl a na univerzity. 

"Republika srbská schváli v nasledujúcich mesiacoch zákon, ktorý zakáže členom LGBT organizácií prístup do vzdelávacích inštitúcií," povedal Dodik vo štvrtok večer pre lokálnu stanicu. Konkrétne pôjde o škôlky, školy a univerzity, kde tieto skupiny nebudú môcť pôsobiť, vstupovať či šíriť propagandu.

Aktivisti v pondelok obvinili Dodika z vyprovokovania nenávistného útoku, ku ktorému došlo po tom, čo polícia v Banja Luke, hlavnom meste Republiky srbskej, zakázala premietanie dokumentárneho filmu o miestnej LGBTQ komunite.

Zákaz bol vydaný po nátlaku rôznych konzervatívnych združení a miestnych klubov futbalových fanúšikov. Na aktivistov neďaleko miesta konania zrušeného podujatia zaútočili maskovaní muži, ktorí troch ľudí zranili. Podľa aktivistov sa tento incident odohral priamo pred očami policajtov, ktorí predtým ľuďom povedali, že nevedia zaistiť ich bezpečnosť.

Dodik sa proti tejto akcii LGBTQ aktivistov verejne vymedzil a uviedol, že očakáva, že polícia ju zakáže. Gejov obvinil z "obťažovania iných" osôb.

Od skončenia krvavej občianskej vojny v Bosne v roku 1995, ktorá si vyžiadala najmenej 100-tisíc mŕtvych, je krajina rozdelená na moslimsko-chorvátsku Federáciu Bosny a Hercegoviny a Republiku srbskú.

V Bosne sa prvý pochod gej pride konal v roku 2019 v hlavnom meste Sarajevo. V krajine je však homofóbia naďalej hlboko zakorenená, konštatuje AFP.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 16:23