StoryEditor

Euro sa v piatok výrazne oslabilo pod vplyvom turbulencií na finančných trhoch

24.03.2023, 17:47
Autor:
TASRTASR

Nárast neistoty podporil dopyt po menách, ktoré sú považované za bezpečné prístavy. Okrem dolára sa posilnil aj japonský jen.

Negatívny vplyv na spoločnú európsku menu mali na konci týždňa opäť turbulencie na finančných trhoch. V piatok neskoro popoludní sa predávala po 1,0752 USD, pričom ešte ráno sa jej kurz pohyboval nad 1,08 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok popoludní referenčný kurz eura na 1,0745 (vo štvrtok: 1,0879) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9306 (0,9192) eura.

Pred víkendom sa opäť zvýšil nepokoj na finančných trhoch. "Predovšetkým sa zdá, že dôvera v americké regionálne banky sa ešte stále dostatočne neobnovila," uviedol hlavný ekonóm Dekabank Ulrich Kater. "Okrem toho centrálne banky dali jasne najavo, že aktuálne problémy nepovedú k zmene kurzu sprísňovania menovej politiky."

Investori sa obávajú predovšetkým obmedzenia úverovania, ktoré by mohlo pribrzdiť ekonomiku.

Nárast neistoty podporil dopyt po menách, ktoré sú považované za bezpečné prístavy. Okrem dolára sa posilnil aj japonský jen. Pod tlakom boli meny krajín vyvážajúcich komodity, ako sú Austrália a Nórsko. Ceny komodít totiž aktuálne klesajú v dôsledku nárastu obáv týkajúcich ekonomického vývoja.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 10:20