Doručovacie roboty prevádzkované spoločnosťou Starship Technologies v spolupráci so supermarketom Co-op doručujú nákupy pozdĺž cesty v meste Sale v Británii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zákazníkom v britskom meste Sale po novom môžu doviezť nákup roboti

23.03.2023, 07:55
Autor:
ČTKČTK

Donášku nákupu robotom nedávno využila napríklad matka dvoch detí Sally Jonesová, ktorá ju opísala ako "obrovskú srandu". Keď sme nákup vybrali, robot zahral pesničku Baby Shark a následne odišiel preč. Chlapci boli nadšení, uviedla.

Zákazníci reťazca Co-Op v britskom meste Sale neďaleko Manchestru si môžu nanovo nechať doviezť nákup robotom. Roboty, ktoré dospelému človeku siahajú zhruba po kolená a vyzerajú ako biele plastové škatule, boli už počas pandémie covidu odskúšané v mestách Leeds, Milton Keynes a Northampton. Roboti sa pohybujú podobne rýchlo ako ľudia, nejdú viac ako šesť kilometrov za hodinu a dokážu zaznamenať autá, napísal portál BBC.

Spoločnosť Co-op kvôli robotickej roznáške nákupov spojila svoje sily s miestnou radnicou a tiež so spoločnosťou Starship Technologies. Službu ponúka 24-tisíc obyvateľom v časti mesta Sale, ktorí si robota môžu objednať cez internet.

Donášku nákupu robotom nedávno využila napríklad matka dvoch detí Sally Jonesová, ktorá ju opísala ako "obrovskú srandu". "Keď sme nákup vybrali, robot zahral pesničku Baby Shark a následne odišiel preč. Chlapci boli nadšení," uviedla Jonesová. Iná zákazníčka Karen Smithová sa nechala počuť, že musí službu tiež začať používať, pretože "všetci moji susedia ju už využívajú a milujú to".

"Snažíme sa nájsť nové a inovatívne spôsoby, ako zákazníkom umožniť väčší prístup k nášmu tovaru a službám. Máme radosť, že sme mohli začať využívať autonómne roboty a umožniť tak ľuďom v oblasti širšieho Manchestru väčšiu flexibilitu a výber, "uviedol šéf internetových obchodov spoločnosti Co-Op Chris Conway.

Popularita robotov na kolieskach, ktorí rozvážajú nákupy, hotové jedlo i zásielky, v Británii prudko stúpla počas koronavírusových karantén v uplynulých rokoch. Vtedy napríklad roboti aj zadarmo doručovali nákupy zdravotníkom.

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 08:30