StoryEditor

Malí a strední podnikatelia diskutovali v Bytči o etablovaní sa v zahraničí

21.03.2023, 15:25
Autor:
TASRTASR

Ekonomická diplomacia sa začína doma. V zahraničí vieme byť úspešní, len ak máme konkurencieschopné výrobky a produkty, povedala štátna tajomníčka rezortu zahraničia Ingrid Brocková.

O možnostiach etablovania sa v zahraničí diskutovali v utorok v Bytči malí a strední podnikatelia zo Žilinského samosprávneho kraja so zástupcami diplomacie, ekonomických rezortov a štátnych agentúr. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí vie podľa štátnej tajomníčky Ingrid Brockovej ponúknuť podnikateľom aj pomoc zastupiteľských úradov v 63 krajinách sveta.

Pripomenula, že na ministerstve posilnili podnikateľské centrum, ktoré je kontaktným bodom pre podnikateľský sektor. "Som úprimne prekvapená, aký záujem vygenerovalo doterajších šesť podujatí Z regiónov do sveta. Mapujeme si potenciál najmä inovatívnych slovenských firiem, pretože to je pomerne dynamický sektor ekonomiky. Zároveň vytvárame v regiónoch platformu, aby sa rozprávali jednotlivé segmenty ekonomiky - privátny sektor, verejné inštitúcie, obchodné komory, mimovládny sektor," uviedla.

image

Zimu sme zvládli nad očakávania. Riešenie je však neudržateľné, hovorí odborník

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová doplnila, že na podujatie prijalo pozvanie takmer 120 subjektov. "Podnikateľov pri pokuse dostať sa do zahraničia trápi neskúsenosť s ekonomickou diplomaciou. To sme počuli aj v príbehoch firiem. Keď zapojili do expanzie ekonomickú diplomaciu, boli v zahraničí dôveryhodnejšími partnermi," povedala.

"Ekonomická diplomacia sa začína doma. V zahraničí vieme byť úspešní, len ak máme konkurencieschopné výrobky a produkty. Ako klienta pre ekonomickú diplomaciu vnímam slovenské malé a stredné podniky a mikrofirmy. Pre nich máme nastavené všetky nástroje, aby sme im vedeli otvoriť dvere a dali im rozlet," podotkla štátna tajomníčka MZVEZ.

O význame ŽSK podľa nej svedčí aj skutočnosť, že v roku 2021 vytvoril 11,2 percenta slovenského hrubého domáceho produktu (HDP). Pripomenula tiež, že Žilinská univerzita v Žiline sa v roku 2022 prvýkrát umiestnila v rebríčku QS World University Rankings medzi najlepšími 1000 univerzitami sveta.

Na podporu inovačného prostredia a aktivity mladých ľudí v oblasti podnikania zriadil ŽSK s mestom Žilina a UNIZA regionálne inovačné centrum INOVIA. "ŽSK každoročne organizuje súťaž Stredoškolský podnikateľský zámer a konferenciu Inovačný rozvoj regiónov, v rámci ktorej udeľuje ocenenia pre študentov i inovatívne firmy Inovácia Žilinského kraja," uzavrela hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

01 - Modified: 2024-03-04 14:30:00 - Feat.: - Title: Paušálne verzus skutočné výdavky. Čo sa kedy a komu viac oplatí? 02 - Modified: 2024-02-26 18:00:00 - Feat.: - Title: Chce preraziť na vlastnú päsť. Známy slovenský zbrojár to skúša v Indii inak, ide tam stavať fabriku 03 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Štát pomáha začínajúcim a expandujúcim podnikateľom. Ak sa ocitnú v strate, dane si od nich vypýta až neskôr 04 - Modified: 2024-03-01 10:00:27 - Feat.: - Title: Podnikáte a chcete si uplatniť výdavky? Takýto je postup 05 - Modified: 2024-02-02 18:19:22 - Feat.: - Title: Biznis fórum medzi podnikateľmi by mohlo posilniť dialóg medzi Slovenskom a USA, tvrdí Čaputová
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 23:49