StoryEditor

Na Filipínach objavili potopený tanker. Úrady sa pokúsia dostať únik ropy pod kontrolu

21.03.2023, 10:56
Autor:
TASRTASR

Únik ropy z potopeného tankera ohrozuje zdravie a živobytie pre viac ako 150-tisíc ľudí.

Filipínske úrady v utorok oznámili, že objavili vrak tankera MT Princess Empress, ktorý sa 28. februára potopil pri pobreží provincie Oriental Mindoro.

Tanker prevážal 800-tisíc litrov priemyselného paliva. Jeho únik odvtedy znečisťuje vodu a pobrežie ostrova Mindoro a ďalších ostrovov.

Vrak tankera v hĺbke takmer 400 metrov našlo diaľkovo ovládané japonské podmorské plavidlo, povedal novinárom guvernér provincie Humerlito Dolor.

Miestny úrad pre riešenie následkov katastrof uviedol, že plavidlo teraz posúdi poškodenie tankera a podľa toho sa prijme rozhodnutie, ako dostať únik ropy pod kontrolu. Filipíny požiadali o pomoc niekoľko krajín vrátane Japonska, Spojených štátov a Francúzska.

Únik ropy ohrozuje zdravie aj živobytie pre viac ako 150-tisíc ľudí. Veľkému riziku sú vystavené aj koralové útesy, mangrovníky a porasty morskej trávy.

Ropnú škvrnu z tankera spozorovali až na ostrove Casian, pri severnom pobreží ostrova Palawan, približne 350 kilometrov juhozápadne od miesta potopenia.

Ropné látky zasiahli aj časť pobrežia vulkanického ostrova Verde. Ide o jednu z morských rezervácií označovanú za celosvetové centrum morskej biodiverzity. Ostrov je domovom tisícov druhov živočíchov, upozornila organizácia Conservation International Philippines.

Podľa pobrežnej stráže sa na ostrove v pondelok podarilo vyčistiť od čierneho ropného kalu morské pobrežie v blízkosti troch dedín.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 21:39