StoryEditor

Nórsko poskytlo Kyjevu osem tankov Leopard 2. Patrí k najväčším podporovateľom Ukrajiny

20.03.2023, 18:54
Autor:
ČTKČTK

Tanky podľa Osla môžu zohrať rozhodujúcu úlohu pri oslobodení okupovaných ukrajinských území.

Nórsko dodalo Ukrajine osem tankov Leopard 2 a štyri podporné vozidlá, napísal server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na nórske ozbrojené sily. Tie zverejnili aj snímky z prepravy obrnencov na palube ukrajinského transportného lietadla An-124. Poľsko už dodalo Ukrajine 14 tankov Leopard 2 nemeckej výroby.

„Tanky sú teraz na mieste a výcvik posádok prebieha v Poľsku pod záštitou Európskej únie," píše sa vo vyhlásení na webe nórskych ozbrojených síl.

To pripomína, že Nórsko 26. januára oznámilo, že sa pridá do medzinárodnej „tankovej" koalície, a krátko potom sa Nórsko rozhodlo darovať osem tankov Leopard 2 a štyri podporné vozidlá. Okrem tankov Nórsko poskytne aj prostriedky určené na muníciu a náhradné diely.

„Pokladáme za úplne správne podporovať Ukrajinu. Pre nórsku a európsku bezpečnosť je dôležité, aby Rusko nevyhralo svoju vojnu proti Ukrajine," povedal minister obrany Bjorn Arild Gram.

Tanky podľa Osla môžu zohrať rozhodujúcu úlohu pri oslobodení okupovaných ukrajinských území. Tanky sú dôležitou súčasťou spolupráce na taktickej úrovni a sú nevyhnutné pre väčšiu pozemnú ofenzívu.

Leopard 2 sa dokáže rýchlo pohybovať a prekonať aj veľké vzdialenosti v teréne, má vlastnú ochranu v podobe panciera, aby prežil v boji, a dokáže zasiahnuť ciele až na vzdialenosť 4-tisíc metrov.

„Tieto vlastnosti sú zásadné pre prevzatie iniciatívy. Pre Ukrajinu budú darované tanky rozhodujúce pre schopnosť viesť útočné operácie a oslobodiť územia okupované Ruskom," uviedol podľa komuniké podplukovník Lars Jansen, ktorý je veliteľom obrneného práporu a má hlboké vedomosti o darovaných tancoch.

Nórsko chce Ukrajine v najbližších piatich rokoch darovať 75 miliárd nórskych korún (vyše 6 miliárd eur), oznámil minulý mesiac ministerský predseda severskej krajiny Jonas Gahr Störe. Polovica sumy pôjde na vojenskú podporu a tá druhá na humanitárnu pomoc. Nórsko sa tak stane jedným z najväčších podporovateľov krajiny napadnutej Ruskom.

Každý rok by Ukrajina mala dostať pomoc vo výške 15 miliárd nórskych korún (približne 1,3 miliardy eur). „Ukazujeme Ukrajincom, že ich budeme podporovať dlhý čas," konštatoval Störe, podľa ktorého nejde len o podporu národa zasiahnutého vojnou, ale aj o podporu vlastnej nórskej bezpečnosti. Návrh medzičasom schválil nórsky parlament.

Už vlani poskytla krajina bohatá na ropu a zemný plyn Ukrajine podporu vo výške viac ako desať miliárd nórskych korún (asi 875 miliónov eur).

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
22. apríl 2024 23:01