StoryEditor

Grécko si pripomenulo 80. výročie deportácií počas holokaustu. Obrad sa konal v Solúne

19.03.2023, 17:46
Autor:
TASRTASR

Od marca do augusta 1943 bolo do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau transportovaných približne 46-tisíc solúnskych Židov.

Grécko si v nedeľu pripomínalo 80. výročie prvých deportácií gréckych Židov do nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území Poľska. Obrad sa konal v Solúne, severnej metropole, ktorá počas druhej svetovej vojny takto prišla o takmer celú svoju prosperujúcu židovskú obec. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Približne tisíc ľudí všetkých vekových kategórií pochodovali k starej železničnej stanici v Solúne, kde sa deportácie 15. marca 1943 začali. Ľudia držali v rukách biele balóny so slovami "Nikdy viac".

Mnohí ľudia kládli kvety na železničnú trať. Židia boli deportovaní v dobytčích vagónoch, v každom bolo natlačených okolo 80 ľudí, povedali pre AFP predstavitelia na obrade.

Od marca do augusta 1943 bolo do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau transportovaných približne 46-tisíc solúnskych Židov, uviedol predseda židovskej obce v Solúne David Saltiel.

Vrátilo sa ich len 1 950, dodal. "(Židovská) Obec stratila 97 percent svojich členov, teda okolo 50-tisíc ľudí," povedal Saltiel a poznamenal, že Židia v tom čase tvorili pätinu obyvateľov Solúna.

Medzi predstaviteľmi na obrade boli aj grécka prezidentka Katerina Sakellaropuluová, podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas a starosta Solúna Konstantinos Zervas.

Na podujatí sa zúčastnili aj americký veľvyslanec v Grécku George Tsunis a izraelský minister pre vedu a technológie Ofir Akunis.

Starosta mesta Zervas oznámil, že sa začali práce na múzeu holokaustu na pamiatku tých, čo zahynuli v nacistických táboroch. Grécko po formálnom schválení vzťahov s Izraelom v roku 1990 postupne začalo rešpektovať svoju židovskú obec.

V Solúne boli pred desaťročím za reformného starostu Jannisa Butarisa podniknuté kroky, ktoré vyzdvihovali bohatú židovskú minulosť mesta.

Antisemitizmus však pretrváva - pravidelne sú zámerne poškodzované židovské cintoríny a pamätníky holokaustu. "Antisemitizmus a rasizmus sú stále hrozbou," povedal Saltiel.

Z vyše 77-tisíc Židov žijúcich v Grécku pred druhou svetovou vojnou ich zahynulo počas štvorročnej okupácie nacistickým Nemeckom viac než 86 percent. V súčasnosti má táto komunita okolo 5-tisíc príslušníkov, uvádza Židovské múzeum v Aténach.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 22:44