StoryEditor

Poslanci sa vrátia do lavíc v utorok. Budú sa zaoberať školským zákonom či odmenou pre voličov

19.03.2023, 09:55
Autor:
TASRTASR

Poslanec Igor Matovič na schôdzu predložil aj novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.

Poslanci Národnej rady sa vrátia do lavíc opäť v utorok 21. marca o 9:00 hodine. V úvode dňa by sa mali venovať vládnej novele školského zákona. Návrh ráta so zavedením právneho nároku na prijatie v materskej škole.

Uľahčiť by mohla sprístupnenie právneho nároku najmä deťom z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia. Novelou sa majú plniť aj niektoré ciele plánu obnovy.

V programe aktuálnej schôdze je aj odmena 500 eur za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách. Návrh je súčasťou novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú predložil líder OĽANO Igor Matovič.

Okrem toho predložil aj novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, podľa ktorej by bol plat poslanca vo výške priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok.

Zákonodarcovia by mali na tejto schôdzi rozhodnúť aj o novele zákona o energetike, ktorú preložili z predchádzajúceho rokovania. Podľa zverejneného programu by sa jej mali venovať v stredu 22. marca ráno.

Pôvodne mala úprava priniesť povinnosť pre dodávateľov a obchodníkov s plynom zabezpečiť vytvorenie zásob na úrovni 25 percent primeranej ročnej spotreby na danom území. To však poslanci navrhli vypustiť. Novelou sa má tiež rozšíriť mechanizmus poskytovania dotácií na vysoké ceny plynu a elektriny aj o náklady na teplo.

V prvom čítaní je viacero vládnych i poslaneckých návrhov. Medzi vládnymi je napríklad novela katastrálneho zákona. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho zas navrhujú, aby mohli rodičia detí od troch do piatich rokov, ktoré z kapacitných dôvodov nedostali miesto vo verejnej materskej škole, získať finančný príspevok.

Plénum by malo rozhodnúť aj o návrhu opozičných poslancov na odvolanie Kristiána Čekovského z funkcie predsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Na programe je aj voľba členov Rady pre mediálne služby či Rady Rozhlasu a televízie Slovenska, ako aj správy brannobezpečnostného výboru a výborov na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva.

Poslanci chcú schôdzu ukončiť do 31. marca. Body programu, ktoré sa nestihnú prerokovať, presunú na ďalšiu riadnu schôdzu. Tá sa má začať v máji.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 14:34