StoryEditor

Vo Francúzsku dnes pokračovali štrajky a demonštrácie proti dôchodkovej reforme

17.03.2023, 21:45
Autor:
ČTKČTK

Protesty sú často spontánne. Ich účastníci vyjadrujú odpor k reforme aj postupu vlády, ktorá vo štvrtok využila článok 49 francúzskej ústavy, ktorý umožňuje prijať zákon bez hlasovania poslancov.

Vo Francúzsku dnes pokračovali protesty proti dôchodkovej reforme, ktorú presadzuje prezident Emmanuel Macron. Viacerí demonštranti tiež vyjadrovali odpor proti postupu vlády, ktorá sa rozhodla pri schvaľovaní zmien dôchodkového systému obísť poslancov, pretože u nich nemala pre svoj zákon istú podporu. V doprave či energetike odbory vyzvali zamestnancov, aby pokračovali v štrajku, napísala agentúra AFP.

Dnes večer sa na parížskom námestí Svornosti, ktoré sa nachádza neďaleko sídla dolnej komory parlamentu, zhromaždilo zhruba 4 000 ľudí. Niektorí demonštranti začali stavať barikády a na námestí počas protestu vypukol požiar. Polícia neskôr proti demonštrujúcim zasiahla, napísala agentúra Reuters. Už dopoludnia stovky demonštrantov blokovali premávku na hlavnom parížskom mestskom obchvate.

Do ulíc večer vyšli aj ľudia v ďalších francúzskych mestách. Stovky až tisíce ľudí sa zišli v Lille či Štrasburgu. V Bordeaux demonštranti obsadili koľaje na hlavnej stanici. "Zablokujme krajinu, zablokujme krajinu," skandovali odporcovia zmien v dôchodkovom systéme. Popoludní niekoľko tisíc ľudí protestovalo tiež v Rennes.

Protesty sú často spontánne. Ich účastníci vyjadrujú odpor k reforme aj postupu vlády, ktorá vo štvrtok využila článok 49 francúzskej ústavy, ktorý umožňuje prijať zákon bez hlasovania poslancov. Opozícia dnes podala v Národnom zhromaždení dva návrhy na vyslovenie nedôvery kabinetu premiérky Élisabeth Borneovej. Chce tým donútiť vládu k demisii, a zvrátiť tak prijatie zákona.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 20:17