StoryEditor

Stoltenberg privítal rozhodnutie Turecka začať ratifikovať vstup Fínska do NATO

17.03.2023, 17:26
Autor:
TASRTASR

Helsinki a Štokholm požiadali o vstup do NATO už vlani. Voči členstvu Švédska v Aliancii má Turecko aj naďalej výhrady.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v piatok privítal rozhodnutie Turecka začať proces ratifikácie žiadosti Fínska o vstup do NATO. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Stoltenberg zároveň uviedol, že aj Švédsku by malo byť umožnené vstúpiť do NATO "čo najskôr". "Najdôležitejšie je, aby sa Fínsko aj Švédsko rýchlo stali plnoprávnymi členmi NATO", a nie to, či vstúpia do Aliancie naraz, povedal.

Šéf NATO zároveň vyzval turecký parlament, aby o ratifikácii prístupového protokolu hlasoval čo najskôr.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok po stretnutí s fínskym kolegom Saulim Niinistöm požiadal parlament, aby začal proces ratifikácie žiadosti Fínska o vstup do NATO. Dodal, že dúfa v ratifikovanie prístupového protokolu do májových parlamentných a prezidentských volieb v Turecku.

Helsinki podľa Erdogana podnikli "autentické a konkrétne kroky" na splnenie záväzkov vyplývajúcich z trojstranného memoranda medzi Fínskom, Švédskom a Tureckom podpísaného vlani v júni.

Helsinki a Štokholm požiadali o vstup do NATO už vlani. Turecku však rozšírenie Severoatlantickej aliancie o Fínsko a Švédsko prekážalo, pretože podľa neho obe tieto krajiny poskytovali útočisko pre skupiny, ktoré Ankara považuje za teroristické.

Voči členstvu Švédska v Aliancii má Turecko aj naďalej výhrady. Ankara opakovane tvrdí, že Štokholm nedokázal implementovať svoju časť dohody uzavretej pred vlaňajším summitom NATO v Madride.

Ankaru navyše nedávno pobúril protest pred tureckým veľvyslanectvom v Štokholme, kde krajne pravicový politik zapálil Korán.

Žiadosť Fínska a Švédska o vstup do NATO zatiaľ neschválilo ani Maďarsko, ktoré ratifikáciu odkladá už vyše pol roka. Maďarský parlament má podľa piatkového oznámenia vládnej strany Fidesz o vstupe Fínska do Severoatlantickej aliancie hlasovať 27. marca.

01 - Modified: 2024-04-23 14:46:20 - Feat.: - Title: Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky, v Helsinkách komplikujú dopravu 02 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 03 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 04 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur 05 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 18:08