StoryEditor

Izraelský predstaviteľ: Šéf únijnej diplomacie nie je v Izraeli vítaný

16.03.2023, 06:35
Autor:
TASRTASR

Josep Borrell nahneval Izrael svojím článkom zverejneným minulý týždeň, kde podľa izraelských predstaviteľov dal na jednu úroveň izraelské obete palestínskych útokov a militantov zabitých pri operáciách izraelskej armády.

Izrael signalizoval šéfovi diplomacie Európskej únie Josepovi Borrellovi, že po jeho kritických poznámkach o izraelskej politike na západnom brehu Jordánu nie je v krajine vítaný. V stredu to povedal nemenovaný izraelský predstaviteľ, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Tento incident je najnovším prejavom zhoršovania vzťahov medzi novou, krajne pravicovou vládou Izraela a niektorými jeho najbližšími spojencami.

Borrell nahneval Izrael svojím článkom zverejneným minulý týždeň, kde podľa izraelských predstaviteľov dal na jednu úroveň izraelské obete palestínskych útokov a militantov zabitých pri operáciách izraelskej armády.

"Byť čestný znamená uznať, že extrémizmus silnie na oboch stranách. Nerozlišujúce útoky a násilie si berú mnoho životov," napísal Borrell v článku "Project Syndicate" (Projekt Syndikát).

"Násilie izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu čoraz viac ohrozuje životy Palestínčanov a ich živobytie - takmer vždy beztrestne. Navyše, operácie izraelskej armády často spôsobujú smrť palestínskych civilistov, neraz bez vyvodenia zodpovednosti," dodal šéf diplomacie EÚ.

Izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen tieto vyjadrenia v utorok v rozhovore s Borrellom odsúdil, informovalo izraelské ministerstvo.

Nemenovaný izraelský predstaviteľ v stredu uviedol, že aj keď nie sú žiadne oficiálne plány na Borrellovu návštevu a ani takéto žiadosti, izraelská vláda mu dala jasne najavo, že v súčasnosti nie je v Izraeli vítaný.

Hovorca Európskej komisie v Bruseli Peter Stano povedal, že Borrellovi nebránili vo vstupe do Izraela, pretože sa ho ani nepokúsil navštíviť.

"Nevieme o žiadnom zákaze, ani o žiadnom rozhodnutí oficiálnych izraelských úradov neumožniť" Borrellovi návštevu, dodal hovorca.

Vysvetlil ešte, že Borrellove vyjadrenia odrážajú oficiálne postoje 27-člennej Európskej únie.

01 - Modified: 2024-04-16 17:37:34 - Feat.: - Title: Izraelská armáda pri útoku v Libanone zabila jedného z veliteľov Hizballáhu 02 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 03 - Modified: 2024-04-16 14:17:45 - Feat.: - Title: Ak podniknete akýkoľvek krok, naša odpoveď bude bolestivá, odkazuje iránsky prezident Izraelu 04 - Modified: 2024-04-16 14:07:59 - Feat.: - Title: Izraelská umelkyňa vyzýva na prímerie. Expozíciu v Benátkach neotvorí, dokým nebudú prepustení rukojemníci 05 - Modified: 2024-04-16 14:02:56 - Feat.: - Title: Izraelské jednotky podporujú osadníkov v útokoch na Západnom brehu Jordánu, informuje OSN
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. apríl 2024 20:35