StoryEditor

Mikulcov rezort plánuje vytvoriť jednotný elektronický register kandidátov

15.03.2023, 12:25
Autor:
TASRTASR

Rezort vnútra tvrdí, že voliči mali pred voľbami do orgánov územnej samosprávy problémy získať údaje o kandidátoch v týchto voľbách.

Ministerstvo vnútra plánuje vytvoriť jednotný elektronický register kandidátov a kandidátnych listín. Chce tak znížiť chybovosť na hlasovacích lístkoch najmä vo voľbách do orgánov samosprávy obcí.

Zároveň to má zabezpečiť informovanosť verejnosti o kandidujúcich subjektoch z jedného miesta. Vyplýva to z predbežnej informácie o príprave novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

"V súčasnosti vyhotovujú zoznam zaregistrovaných kandidátov príslušné volebné komisie zodpovedné za registráciu kandidátov a kandidátnych listín. Aplikačné problémy nastávajú najmä vo voľbách do orgánov samosprávy obcí. Vyskytovali sa rozdiely v údajoch na hlasovacom lístku a na zozname zaregistrovaných kandidátov," načrtol rezort súčasný stav.

Ako poukázal, výskyt chýb na hlasovacích lístkoch mal za  potrebu výmenu hlasovacích lístkov tesne pred voľbami, nezriedka aj v deň volieb pred otvorením volebných miestností a v najvážnejších prípadoch aj zrušenie výsledkov volieb Ústavným súdom a Najvyšším správnym súdom SR.

"Chyby boli spôsobované potrebou prepisovania údajov a správnosť údajov na kandidátnej listine bolo možné overiť iba vizuálne, porovnaním údajov v občianskom preukaze, pričom táto kontrola vo viacerých prípadoch zlyhala," zdôvodnilo ministerstvo.

Rezort tiež tvrdí, že voliči mali pred voľbami do orgánov územnej samosprávy problémy získať údaje o kandidátoch v týchto voľbách.

Zdôvodňuje to tým, že neexistuje jedno miesto, kde sa verejnosť môže oboznámiť s kandidátmi vo voľbách, ale informácie je potrebné dohľadať na webových sídlach samosprávnych krajov, na webových sídlach obcí, prípadne na úradných tabuliach obce.

Zmeny by mali priniesť aj zabezpečenie kontroly správnosti údajov na kandidátnych listinách v registri fyzických osôb. Cieľom je tiež zefektívniť prácu volebných komisií zodpovedných za registráciu kandidátnych listín a kandidátov. Domácnosti by tiež mohli dostávať zoznam zaregistrovaných kandidátov.

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy návrhu zákona zasielaním podnetov a návrhov. Pripomienkové konanie by sa malo začať v apríli.

01 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 02 - Modified: 2024-04-08 09:37:29 - Feat.: - Title: Záchranné zložky môžu v rámci výzvy čerpať desiatky miliónov eur na techniku, ohlásil Raši 03 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta 04 - Modified: 2024-02-23 12:21:44 - Feat.: - Title: Zmeny vo význame dopravných značiek chcú odložiť, platiť majú až v roku 2029 05 - Modified: 2024-02-17 10:25:50 - Feat.: - Title: Minister vnútra odmieta, že by sa mal zvyšovať vek odchodu policajtov do výsluhy
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 00:52