StoryEditor

Volkswagen chystá veľkú investíciu do batérií. Aktivity rozširuje v Číne a v Severnej Amerike

14.03.2023, 09:18
Autor:
ČTKČTK

Automobilka Volkswagen už skôr oznámila, že svoj prvý závod na výrobu batériových článkov mimo Európy postaví v Kanade.

Nemecký koncern Volkswagen investuje počas piatich rokov 180 miliárd eur do výroby batérií, digitalizácie v Číne a rozšírenia svojich aktivít v Severnej Amerike. Informovala o tom dnes automobilka v tlačovej správe o výsledkoch hospodárenia.

Viac ako dve tretiny päťročného investičného plánu sú určené na elektrifikáciu a digitalizáciu, čo je o 56 percent viac ako v predchádzajúcom päťročnom pláne. Pätnásť miliárd eur z tejto sumy je vyčlenených na továrne na výrobu batérií a na suroviny.

Investície do spaľovacích motorov dosiahnu vrchol v roku 2025 a neskôr budú podľa automobilky klesať. Volkswagen sa snaží dosiahnuť, aby do roku 2030 polovica z jeho predaných vozidiel po celom svete boli plne elektrické modely.

Akcie automobilky na začiatku tohto mesiaca posilnili vďaka optimistickému ročnému výhľadu. Volkswagen napriek pretrvávajúcim problémom v dodávateľskom reťazci očakáva nárast tržieb o desať až 15 percent a zvýšenie dodávok o 14 percent.

V pondelok Volkswagen oznámil, že svoj prvý závod na výrobu batériových článkov mimo Európy postaví v Kanade, kde prevádzku začne v roku 2027. Člen predstavenstva Thomas Schmall v ten istý deň uviedol, že Volkswagen nemusí začať stavať nové gigafactory v Európe do roku 2025. Rozhodnutie o ďalšej gigafactore v Európe sa podľa neho môže urobiť čoskoro, ak by v Európe bola dostupná podobná podpora, akú majú Spojené štáty v podobe svojho zákona o znižovaní inflácie (IRA).

Skupina Volkswagen zahŕňa popri Škode rad ďalších značiek. Okrem vlajkovej značky VW sú to napríklad Audi, Porsche, Seat, Bentley či Lamborghini.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 06:41