StoryEditor

Počet zločinov z nenávisti v USA stúpa, najviac z nich súvisí s rasovými predsudkami

13.03.2023, 19:15
Autor:
ČTKČTK

V roku 2021 existovalo podľa zástupcov FBI päť hlavných kategórií zločinov z nenávisti - proti černochom, proti belochom, proti gayom, proti židom a proti Ázijčanom.

Počet prípadov zločinov z nenávisti v Spojených štátoch v roku 2021 vzrástol medziročne o 11,6 percenta. Najčastejšie prípady súviseli s rasovými či etnickými predsudkami. S odvolaním sa na americký Federálny úrad pre vyšetrovanie FBI o tom dnes informovala agentúra Reuters.

V roku 2021 bolo podľa čerstvej správy nahlásených 9 065 trestných činov z nenávisti, zatiaľ čo o rok skôr ich bolo 8 120. Obeťami týchto trestných činov sa 64,5 percenta z týchto ľudí stalo kvôli svojej rase, etnickej príslušnosti či pôvodu, zatiaľ čo 15,9 percenta kvôli svojej sexuálnej orientácii a 14,1 percenta kvôli náboženskému vyznaniu.

V roku 2021 existovalo podľa zástupcov FBI päť hlavných kategórií zločinov z nenávisti - proti černochom, proti belochom, proti gayom, proti židom a proti Ázijčanom.

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland už skôr uviedol, že boj proti zločinom z nenávisti je jednou z priorít jeho úradu. V roku 2021 bolo napríklad zvýšené financovanie pre štáty aj mestá, aby mohli lepšie sledovať a vyšetrovať zločiny z nenávisti. Prokurátorom potom minister nariadil, aby zintenzívnili vyšetrovanie týchto trestných činov.

"Zločiny z nenávisti a ničivé dôsledky, ktoré spôsobujú komunitám, nemajú v tejto krajine miesto. Ministerstvo spravodlivosti je odhodlané využiť všetky nástroje i zdroje, ktoré má k dispozícii, na boj proti všetkým formám tohto násilia," uviedla Vanita Guptaová z ministerstva spravodlivosti.

Správa FBI bola zverejnená prvýkrát od chvíle, keď úrad prešiel na nový systém zberu údajov. Údaje, ktoré FBI zverejnil vlani v októbri, neboli úplné. Teraz sa však úradu podarilo do správy zahrnúť spätne aj údaje o kriminalite z niektorých najväčších amerických miest, ktorá doteraz na nový systém neprešla.

Znamená to, že niektoré veľké mestá ako Los Angeles alebo New York sú zahrnuté do najnovšej správy o zločinoch z nenávisti, ktorá porovnáva údaje z rokov 2020 a 2021. Avšak napríklad Chicago bolo schopné pre správu poskytnúť údaje len z dvoch štvrťrokov.

FBI zvyčajne sleduje 130 najľudnatejších miest v šestnástich štátoch, aby identifikovala štatisticky významné trendy. Z týchto 130 miest ich bolo 96 schopných poskytnúť úradu pre novú správu potrebné údaje o zločinnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 02:13