StoryEditor

Asociácia nemocnic žiada stiahnuť návrh trestať manažment za nedostatok zdravotníkov

13.03.2023, 12:06
Autor:
TASRTASR

Asociácia nemocníc Slovenska poukázala na to, že alarmujúci nedostatok zdravotníkov je na Slovensku problémom už desiatky rokov.

Asociácia nemocníc Slovenska vyzýva vládu na stiahnutie zámeru zavedenia trestného činu za nezabezpečenie dostatočného počtu zdravotníkov v nemocniciach. Kabinet podľa nej návrhom iba prenáša zodpovednosť za dlhodobú krízu v zdravotníctve na riaditeľov nemocníc. Informoval o tom riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík.

"Riešiť tento zásadný problém spôsobom, že budeme hroziť riaditeľom nemocníc pobytom za mrežami, je nielen nehorázne, ale spôsobí ďalší odlev ľudí zo zdravotníctva. Najmä v situácii, keď je to práve manažment zdravotníckych zariadení, ktorý dlhé roky bojuje o zabezpečenie ich prevádzky, aby mohli pacientom poskytovať zdravotnú starostlivosť napriek krízovému stavu v slovenskom zdravotníctve," uviedla asociácia.

Poukázala na to, že alarmujúci nedostatok zdravotníkov je na Slovensku problémom už desiatky rokov. "Návrh žiadnym spôsobom nerieši situáciu s nedostatkom zdravotníckeho personálu na Slovensku a vláda touto novelou len prenáša zodpovednosť za dlhodobú krízu v zdravotníctve na riaditeľov nemocníc cez trestnú zodpovednosť," skonštatovala.

Vládny kabinet by podľa ANS mal situáciu s nedostatkom zdravotníkov riešiť napríklad zabezpečením dostatočných finančných zdrojov v sektore a podmienok pre lekárov a sestry, aby nemuseli odchádzať do zahraničia.

Rezort spravodlivosti navrhuje zaviesť nový trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti v novele Trestného zákona.

Má spočívať v úmyselnom porušení povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov. Návrh vychádza z memoranda o zlepšení zdravotníctva medzi vládou a Lekárskym odborovým združením.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger požiadal dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa, aby sa k návrhu novely tento týždeň stretol so zástupcami LOZ.

Realita podľa neho ukázala, že zámer nie je vhodným riešením. Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský uviedol, že stretnutie zatiaľ nie je naplánované.

Zámer okrem Hegera skritizovali aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, Karas, niektorí politici, viaceré nemocnice, právnici či Slovenská lekárska komora. Visolajský tvrdí, že zmena by priniesla zvýšenie bezpečnosti pacientov. Nepovedie to podľa neho k zatváraniu nevinných riaditeľov.

01 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 02 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 03 - Modified: 2024-03-25 10:16:14 - Feat.: - Title: Gastroenterológovia privítali zvýšenie financií pre ambulantný sektor 04 - Modified: 2024-03-14 15:02:17 - Feat.: - Title: Nemocnice apelujú na rýchle vyriešenie financovania nemocníc v tomto roku 05 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 08:28