StoryEditor

Poslancov čaká v utorok riadna schôdza, na programe majú okolo 150 bodov

12.03.2023, 09:17
Autor:
TASRTASR

Na programe bude napríklad novela školského zákona, odmena 500 eur za účasť v parlamentných voľbách z dielne lídra OĽANO či zakotvenie práva vykonať platbu v hotovosti v Ústave SR.

Novela školského zákona, odmena za účasť vo voľbách či zakotvenie práva na hotovosť v Ústave SR. Aj týmto témam by sa mala venovať Národná rada SR na 88. schôdzi, ktorá sa má začať v utorok 14. 3. o 13.00 h. Na programe majú poslanci zhruba 150 bodov, rozhodnúť by mali aj o viacerých návrhoch presunutých z predchádzajúceho rokovania.

Novela školského zákona ráta so zavedením právneho nároku na prijatie v materskej škole. Uľahčiť by mohla sprístupnenie právneho nároku najmä deťom z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia. Súčasťou je aj reforma systému poradenstva a prevencie a zabezpečenie systematického zberu dát v oblasti podpory duševného zdravia detí a žiakov.

Odmenu 500 eur za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách navrhuje líder OĽANO Igor Matovič v novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Úpravou zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov chce docieliť, aby bol plat poslanca vo výške priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok.

Zakotviť právo vykonať platbu za nákup tovarov a poskytnutie služieb v hotovosti v Ústave SR navrhuje hnutie Sme rodina. Tomu má zodpovedať ústavné zaručenie vydávania hotovosti ako zákonného platidla. Zákon má následne stanoviť podmienky a obmedzenia uvedeného práva.      

V utorok popoludní je naplánované hlasovanie o presunutých bodoch, napríklad o vládnej novele zákona o energetike. Pôvodne mala priniesť povinnosť pre dodávateľov a obchodníkov s plynom zabezpečiť vytvorenie zásob na úrovni 25 % primeranej ročnej spotreby na danom území. To však poslanci navrhli vypustiť. Novelou sa má tiež rozšíriť mechanizmus poskytovania dotácií na vysoké ceny plynu a elektriny aj o náklady na teplo.

V druhom čítaní by sa malo plénum venovať napríklad vládnej novele zákona o brannej povinnosti, ktorá by umožnila zaradiť do aktívnych záloh aj občana, ktorý neabsolvoval dobrovoľnú vojenskú prípravu. Definitívne by mali poslanci rozhodnúť aj o tom, či by mohol rodič dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím požiadať o príspevok na opatrovanie vopred, ešte v období trvania rodičovskej dovolenky. Vyplácaný by bol po jej ukončení.

V prvom čítaní je viacero vládnych i poslaneckých návrhov. Medzi vládnymi je napríklad zákon o žalobách na ochranu kolektívnych záujmov spotrebiteľov či novela Správneho súdneho poriadku. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegirniho navrhujú, aby mohli rodičia detí od troch do piatich rokov, ktoré z kapacitných dôvodov nedostali miesto vo verejnej materskej škole, získať finančný príspevok. SaS predložila novelu rokovacieho poriadku, ktorá upravuje lehoty v legislatívnom procese.

Plénum by malo rozhodnúť aj o návrhu opozičných poslancov na odvolanie Kristiána Čekovského (nezaradený) z funkcie predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Opozícia mu vyčíta nedostatočné odborné a osobnostné predpoklady. Tvrdí, že doteraz neovláda rokovací poriadok a na základe toho zneužíva svoje právomoci predsedu výboru.

Na programe je aj voľba členov Rady pre mediálne služby či Rady Rozhlasu a televízie Slovenska, ako aj správy brannobezpečnostného výboru a výborov na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 16:59