StoryEditor

Belgicko nasleduje Kanadu a USA. Tamojšia vláda zakázala TikTok na služobných zariadeniach

10.03.2023, 23:01
Autor:
ČTKČTK

Spoločnosť vlastniaca aplikáciu uviedla, že je ochotná stretnúť sa s úradníkmi, aby vyriešila všetky obavy a uviedla na pravú mieru mylné predstavy.

Belgický premiér Alexander de Croo dnes oznámil, že pre obavy o kybernetickú bezpečnosť, súkromie a dezinformácie zakazuje používanie sociálnej siete Tiktok na zariadeniach vlastnených alebo platených belgickou vládou po dobu najmenej šiestich mesiacov.

Aplikácia pre zdieľanie videí, ktorú vlastní pekinská spoločnosť ByteDance, uviedla, že je rozhodnutím sklamaná, napísala agentúra AP. Rovnaký krok už skôr oznámili napríklad Európska komisia či Európsky parlament a tiež Kanada.

Spoločnosť uviedla, že je "ochotná stretnúť sa s úradníkmi, aby vyriešila všetky obavy a uviedla na pravú mieru mylné predstavy". ByteDance v roku 2020 presunula svoje sídlo do Singapuru, snažila sa dištancovať od svojich čínskych koreňov a uviedla, že jej materská spoločnosť je registrovaná mimo Číny a väčšinovo ju vlastnia globálni inštitucionálni investori.

Tri hlavné inštitúcie Európskej únie a dánske ministerstvo obrany však už nariadili zamestnancom, aby aplikáciu odstránili zo zariadení používaných na služobné účely. Podobné zákazy boli vydané v Kanade a USA.

Ťahanice o TikTok sú súčasťou širšieho globálneho súperenia medzi Čínou a USA a ich západnými spojencami o technologickú a ekonomickú prevahu, poznamenala AP.

De Croo uviedol, že belgický zákaz vychádza z varovania štátnej bezpečnostnej služby a jej centra pre kybernetickú bezpečnosť, podľa ktorých by aplikácia mohla zbierať dáta užívateľov a upravovať algoritmy za účelom manipulácie s kanálom správ a obsahom. Varovali tiež, že TikTok by mohol byť nútený vykonávať špionáž pre Peking bez toho, aby boli konkrétnejší.

"Nachádzame sa v novom geopolitickom kontexte, keď sa vplyv a dohľad medzi štátmi presunul do digitálneho sveta," uviedol de Croo v online vyhlásení. "Nesmieme byť naivní: TikTok je čínska spoločnosť, ktorá je dnes povinná spolupracovať so spravodajskými službami. Taká je realita. Zákaz jej používania na zariadeniach federálnych služieb je zdravý rozum," uviedol.

Spoločnosť TikTok uviedla, že údaje o užívateľoch sú uložené v USA a Singapure, a poukázala na nové opatrenia, ktoré majú zmierniť európske obavy tým, že údaje o užívateľoch budú uložené v európskych dátových centrách.

"Čínska vláda nemôže nútiť iný suverénny štát, aby poskytoval údaje uložené na území tohto štátu," uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. máj 2024 09:02