StoryEditor

Americká Snemovňa reprezentantov požaduje odtajnenie správy o pôvode covidu-19. Posledné slovo má Biden

10.03.2023, 18:04
Autor:
ČTKČTK

Ak zákon podpíše prezident Biden, budú mať príslušné úrady 90 dní na zverejnenie "všetkých informácií o pôvode nákazy covid-19 súvisiacich s wuchanským virologickým inštitútom".

Americká Snemovňa reprezentantov jednomyseľne schválila zákon o odtajnení spravodajských informácií o pôvode ochorenia covid-19, píše agentúra AP.

Zákon teraz mieri na stôl prezidenta Joea Bidena. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie FBI na začiatku tohto mesiaca potvrdil, že sa prikláňa k teórii, že pandémiu covidu-19 pravdepodobne spôsobil únik z čínskeho laboratória. Niektoré americké vládne úrady však stále dávajú prednosť teórii, že nákaza sa preniesla zo zvieraťa na človeka prirodzene.

Nariadenie, ktoré dnes prešlo Kongresom, sa týka konkrétne informácií o virologickom inštitúte v čínskom Wu-chane, odkiaľ podľa niektorých teórií mohol vírus uniknúť pri laboratórnej nehode.

"FBI už nejaký čas súdi, že začiatkom pandémie je s najväčšou pravdepodobnosťou potenciálna laboratórna nehoda vo Wu-chane," povedal v rozhovore so stanicou Fox News šéf FBI Chris Wray s odvolaním sa na mesto, kde boli pred viac ako tromi rokmi zaznamenané prvé prípady covidu-19.

"Americká verejnosť si zaslúži vysvetlenie všetkých aspektov pandémie covidu-19. Do toho spadá aj pôvod vírusu a tiež to, či sa na človeka rozšíril prirodzenou cestou, alebo v laboratóriu," povedal dnes predseda spravodajského parlamentného výboru, republikán Michael Turner.

Senát už zákon schválil a ak ho podpíše aj prezident Biden, budú mať príslušné úrady 90 dní na zverejnenie "všetkých informácií o pôvode nákazy covid-19 súvisiacich s wuchanským virologickým inštitútom".

Vírusové a iné infekcie v minulosti mnohokrát "preskočili" do ľudskej populácie zo zvierat a v prípade koronavirusu SARS-CoV-2 spočiatku prevažovalo vysvetlenie, že jeho šírenie medzi ľuďmi začalo kontaktom človeka s nakazeným zvieraťom.

K tomu mohlo dôjsť na istom wuchanskom trhovisku, kde sa vyskytovali aj živé zvieratá a s ktorým sú spájané niektoré z prvých známych prípadov infekcie. Niektorí vedci sú však otvorení teórii o laboratórnom pôvode infekcie, ktorá nahráva skutočnosti, že vo Wu-chane sídlia dve inštitúcie zaoberajúce sa štúdiom infekčných ochorení, z ktorých jedna sa nachádza blízko spomínaného trhoviska.

Svetová zdravotnícka organizácia WHO v roku 2021 po vlastnom vyšetrovaní označila únik koronavírusu z laboratória za veľmi nepravdepodobný. Neskôr však vyzvala na ďalšie bádanie a uviedla, že "všetky hypotézy zostávajú otvorené". Medzinárodnému vyšetrovaniu však nie je otvorená Čína, ktorá špekulácie o laboratórnej nehode odmieta ako protičínske ohováranie.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 02:13