StoryEditor

Ruské súdy na Donbase úradujú. Na dlhoročné väzenie odsúdili ukrajinských vojakov aj aktivistu

10.03.2023, 16:15
Autor:
TASRTASR

Odsúdení Ukrajinci boli uznaní za vinných zo zlého zaobchádzania s civilistami a použitia zakázaných metód boja v ozbrojenom konflikte.

Troch ukrajinských vojakov vrátane ľudskoprávneho aktivistu odsúdili v piatok Moskvou zriadené súdy v Ruskom okupovaných oblastiach na východe Ukrajiny na dlhoročné tresty odňatia slobody za údajné zlé zaobchádzanie s civilistami, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na ruských vyšetrovateľov.

"Najvyššie súdy Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky vyniesli rozsudky v troch trestných veciach voči ukrajinským občanom Viktorovi Pochozejovi, Maksymovi Butkevyčovi a Vladislavovi Šelovi," uviedol vo vyhlásení ruský vyšetrovací výbor.

Všetci boli podľa výboru uznaní za vinných zo zlého zaobchádzania s civilistami a použitia zakázaných metód boja v ozbrojenom konflikte.

Butkevyč, ukrajinský ľudskoprávny aktivista a spoluzakladateľ nezávislej rozhlasovej stanice Hromadske, a Šel boli odsúdení aj za pokus o vraždu.

Samotný Butkevyč sa k ukrajinskej armáde pridal v marci krátko po začiatku ruskej invázie. Podľa vyšetrovateľov mal spôsobiť zranenia dvom civilistom, keď vystrelil z protitankového granátometu k vchodu do obytnej budovy v Severodonecku. Odsúdili ho na 13 rokov väzenia.

Šel dostal trest 18 rokov a šesť mesiacov. Vyšetrovatelia uviedli, že strieľal na muža, aby "zastrašil civilistov". Malo k tomu dôjsť v prístavnom meste Mariupol, ktoré padlo do ruských rúk po niekoľko týždňov trvajúcom obliehaní.

Pochozeja, veliteľa ukrajinského práporu Azov, ktorý bránil oceliarne Azovstaľ v Mariupole, odsúdili na osem rokov a šesť mesiacov za údajné zbitie ženy v tomto meste.

Svoje tresty si všetci odsúdení odpykajú v trestaneckej kolónii s prísnym režimom. Moskva vlani vyhlásila Doneckú a Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny za súčasť Ruska po referendách, ktoré neuznal Kyjev ani západné krajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 19:23