StoryEditor

USA vyzývajú Gruzínsko na stiahnutie návrhu zákona o zahraničných agentoch. Pripomína ruskú legislatívu

10.03.2023, 07:54
Autor:
TASRTASR

Organizácie pôsobiace v Gruzínsku, ktoré dostávali viac ako 20 percent financií zo zahraničia, sa mali podľa návrhu registrovať ako zahraniční agenti.

Spojené štáty vo štvrtok privítali, že gruzínska vláda upustila od návrhu zákona, ktorý pripomína ruskú legislatívu používanú na umlčanie kritikov. Washington však vyzval na úplné stiahnutie tohto návrhu zákona, ktorý vyvolal v Gruzínsku veľké pouličné protesty sprevádzané potýčkami ich účastníkov s políciou.

"Hoci vítame rozhodnutie stiahnuť návrh zákona o zahraničnom vplyve, vyzývame vládnu stranu (Gruzínsky sen), aby tento návrh zákona oficiálne stiahla a nepokračovala v prijímaní tohto typu legislatívy práve pre to, že je nezlučiteľná s gruzínskymi a euroatlantickými hodnotami," povedal novinárom hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Ned Price.

Podľa návrhu zákona sa mali všetky organizácie pôsobiace v Gruzínsku, ktoré na svoju činnosť dostávajú viac ako 20 percent financií zo zahraničia, registrovať ako "zahraniční agenti". Inak im hrozili vysoké pokuty.

Tento návrh zákona narazil na odpor opozície i proeurópsky orientovanej časti verejnosti, na ktorých stranu sa postavila aj prezidentka Salome Zurabišviliová. Tá avizovala, že v prípade schválenia bude zákon vetovať.

Podobný zákon už platí v Rusku, kde sa často zneužíva na pozastavenie alebo ukončenie činnosti mimovládnych organizácií a spravodajských médií s kritickým postojom voči vláde a Kremľu.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 07:33