StoryEditor

Kyjev popiera prípravu útoku na predstaviteľov Podnesterska. Je to nonsens, vyhlásila SBU

09.03.2023, 15:22
Autor:
TASRTASR

Rusko je od začiatku invázie na Ukrajinu obviňované zo stupňovania napätia v Podnestersku.

Ukrajinská bezpečnostná služba SBU vo štvrtok poprela tvrdenia, že si objednala atentát na vysokopostavených predstaviteľov moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News.

Proruské úrady v Podnestersku vo štvrtok informovali, že sa im podarilo zabrániť útoku na podnesterských predstaviteľov, ktorý bol zorganizovaný na príkaz SBU. Cieľom útokov mal byť údajne aj podnesterský prezident Vadim Krasnoseľskij.

SBU tieto tvrdenia poprela a označila ich za nonsens. Takéto obvinenia by podľa nej mali byť považovaná výlučne za provokáciu zorganizovanú Kremľom.

"Lži a provokácie sú zbraňami, ktoré (Rusko) aktívne používa. Dnes však celý svet vidí pravú tvar krajiny - agresora a neverí vyhláseniam Ruska a jeho satelitov," uviedla SBU vo vyhlásení.

Od začiatku invázie na Ukrajinu je Rusko obviňované zo stupňovania napätia v Podnestersku, píše AFP. Moskva koncom februára tvrdila, že Ukrajina plánuje na Podnestersko zaútočiť. Moldavská vláda tieto tvrdenia vtedy poprela a vyzvala na upokojenie situácie pripomína AFP.

Podnestersko, v ktorom žijú prevažne rusky hovoriaci obyvatelia, sa odtrhlo od Moldavska v roku 1990. Moldavsko bolo vtedy ešte sovietskou republikou. Po rozpade Sovietskeho zväzu vypukla v roku 1992 krátka vojna medzi proruskými separatistami a moldavskou vládou, ktorá skončila prímerím. Od roku 1995 sú v Podnestersku umiestnení ruskí vojaci, ktorí tam majú dohliadať na udržiavanie mieru.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 05:15