StoryEditor

Pri porušení povinností by dodávatelia energií mohli prísť o licenciu

09.03.2023, 10:30
Autor:
TASRTASR

Povinnosť dodávateľov zabezpečiť elektrinu a plyn pre odberateľov a predkladať údaje ÚRSO je už v súčasnosti zavedená v platnej legislatíve.

Dodávatelia energií by mali byť pod väčšou kontrolou. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví môže získať nové kompetencie a okrem iného by mal pravidelne vyhodnocovať plnenie povinností dodávateľov elektriny a dodávateľov plynu.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o regulácii sieťových odvetví, ktorý predložili do Národnej rady poslanci Igor Matovič a Peter Kremský (obaja OĽANO). Dodávatelia by podľa novely mohli v prípade porušenia povinností prísť aj o povolenie na podnikanie v energetike.  

"Hlavným zámerom zákona je spresnenie jestvujúcich povinností dodávateľov elektriny a dodávateľov plynu pri plnení zákonnej povinnosti zabezpečiť množstvo elektriny a plynu pre efektívne plnenie zmluvných záväzkov voči svojim koncovým odberateľom elektriny alebo plynu," uviedli poslanci v dôvodovej správe k návrhu.

Povinnosť dodávateľov zabezpečiť elektrinu a plyn pre odberateľov a predkladať údaje ÚRSO je už v súčasnosti zavedená v platnej legislatíve. Podľa predkladateľov však napríklad nie je konkretizované, aké množstvo elektriny a plynu sa má zabezpečiť, alebo aké sú možnosti na ochranu koncových odberateľov pre prípad nezabezpečenia množstva elektriny a plynu.

Novela definuje novú kompetenciu ÚRSO pravidelne vyhodnocovať plnenie povinností dodávateľov v tejto oblasti, ako i zverejňovať toto vyhodnotenie.

"Zavádza sa nový inštitút opatrenia úradu, ktorým uloží povinnosť dodávateľovi elektriny alebo dodávateľovi plynu zabezpečiť množstvo elektriny a plynu pre koncových odberateľov, v prípade, ak daný dodávateľ toto množstvo nemá zabezpečené," priblížili poslanci.

Pokiaľ by dodávateľ nezabezpečil potrebné množstvo elektriny a plynu, alebo by nepredložil zákonom stanovené údaje, zavádza novela sankcie vo forme straty spôsobilosti dodávať elektrinu alebo plyn, prípadne zrušenia povolenia na podnikanie v energetike.

01 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 02 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 03 - Modified: 2024-04-01 13:31:00 - Feat.: - Title: Nemci budú platiť viac za kúrenie plynom, keďže DPH sa vracia na 19 percent 04 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 05 - Modified: 2024-03-20 10:35:26 - Feat.: - Title: Viac kompetencií pre Holjenčíka. Vláda odsúhlasila zmeny v energetických zákonoch
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 04:44