StoryEditor

Francúzsky Senát schválil zvýšenie dôchodkového veku, v krajine pokračujú protesty

09.03.2023, 10:00
Autor:
ČTKČTK

V utorok sa naprieč krajinou do protestov proti dôchodkovej reforme malo zapojiť až 1,28 milióna ľudí.

Francúzsky senát v noci na dnes schválil zvýšenie dôchodkového veku zo 62 na 64 rokov, čo je kľúčová a tiež veľmi nepopulárna súčasť vládnej dôchodkovej reformy.

V hornej komore, ktorú ovláda pravica, hlasovalo za vyšší dôchodkový vek 201 zákonodarcov, 115 ich bolo proti, napísala agentúra AFP. V krajine dnes bude pokračovať vlna štrajkov a demonštrácií, podľa odborov naruší napríklad dopravu na železnici, prevádzku na letiskách alebo dodávky palív.

Reforma presadzovaná prezidentom Emmanuelom Macronom je u verejnosti podľa prieskumov veľmi nepopulárna a odbory na protest opakovane zvolávajú demonštrácie a štrajky. V utorok sa do nich podľa úradov naprieč Francúzskom zapojilo 1,28 milióna ľudí, podľa odborových organizácií až 3,5 milióna.

Vláda si je vedomá toho, že ľuďom sa chystané zmeny v dôchodkovom systéme nepozdávajú, tvrdí však, že pre udržanie jeho financovania sú potrebné. "Sme presvedčení, že alternatívy - zvyšovanie daní, zvyšovanie štátneho dlhu, znižovanie penzií - by nemali u verejnosti vyššiu podporu," povedal v stredu hovorca kabinetu Olivier Véran.

Celý návrh reformy chce vládna väčšina v senáte schváliť do nedele. V dolnej komore, kde Macron nemá väčšinu hlasov, potom bude musieť vláda získať podporu zákonodarcov z iných konzervatívnych strán, aby dokázala zákon presadiť, napísala agentúra Reuters. Rokovanie je veľmi emotívne, dnes napríklad socialistická senátorka Monique Lubinová odkázala ministrovi práce Olivierovi Dussoptovi, že sa snaží reformou "vrátiť čas o 40 rokov dozadu".

Podľa odborov dnes protesty znovu zasiahnu železnicu alebo parížske metro, ale tiež leteckú dopravu. Očakáva sa, že zrušená bude až tretina všetkých letov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 02:20