StoryEditor

Šéfka misie OSN: Afganky sú najviac utláčané ženy na svete

08.03.2023, 10:17
Autor:
TASRTASR

AFP pripomína, že časť medzinárodného spoločenstva chce, aby humanitárna pomoc pre Afganistan a uznanie vlády Talibanu boli podmienené obnovením práv dievčat a žien.

Afganistan pod vládou fundamentalistického hnutia Taliban je "najrepresívnejšou krajinou na svete" v oblasti ženských práv. Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien MDŽ to v stredu uviedla OSN. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Je znepokojujúce vidieť metodické, premyslené a systematické úsilie vytlačiť afganské ženy a dievčatá z verejného života," uviedla vo vyhlásení Roza Otunbajevová, osobitná predstaviteľka OSN pre Afganistan.

"Uväzniť polovicu populácie krajiny v ich domovoch počas jednej z najväčších svetových humanitárnych a ekonomických kríz je kolosálnym činom národného sebapoškodzovania," povedala Otunbajevová. Taliban tým podľa nej odsúdil všetkých Afgancov na  chudobu a závislosť na pomoci pre ďalšie generácie.

Zhruba 20 žien zorganizovalo v stredu v afganskom hlavnom meste Kábul ojedinelú verejnú demonštráciu, na ktorej vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby ochránilo Afgancov.

"Nastal čas, aby Organizácia Spojených národov prijala rozhodné a vážne rozhodnutie týkajúce sa osudu (afganského) ľudu," uvádza sa vo vyhlásení jednej z demonštrantiek.

Taliban od prevzatia moci v auguste 2021 zaviedol pre afganské ženy viacero prísnych zákazov. Nemôžu zastávať verejné funkcie, navštevovať stredné a vysoké školy či chodiť do parkov. Taktiež im nariadili, aby sa na verejnosti zahaľovali celotelovým závojom, najlepšie burkou.

Niektoré ženy organizovali proti zákazom sporadické protesty, čím riskovali zatknutie, násilie a spoločenskú stigmu. Úrady ich zvyčajne rýchlo rozohnali.

Islamský emirát Afganistan, ako Taliban premenoval afganský štátny útvar po svojom nástupe k moci, neuznala žiadna krajina na svete, a tým je medzinárodne izolovaný.

AFP pripomína, že časť medzinárodného spoločenstva chce, aby humanitárna pomoc pre Afganistan a uznanie vlády Talibanu boli podmienené obnovením práv dievčat a žien.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 17:08