StoryEditor

Proti návrhu dôchodkovej reformy protestovalo viac ako milión ľudí

07.03.2023, 21:33
Autor:
TASRTASR

Tieto akcie sú namierené proti reforme dôchodkového systému, ktorou sa okrem iného posunie vek odchodu do dôchodku na 64 rokov.

Viac ako milión ľudí vyšlo v utorok do ulíc miest vo Francúzsku a zapojilo sa do štrajkov, ktoré narušili dopravu i vyučovanie v školách.

Tieto akcie sú namierené proti reforme dôchodkového systému, ktorou sa okrem iného posunie vek odchodu do dôchodku na 64 rokov.

Ako napísala agentúra AFP, v Paríži polícia použila proti radikálne naladeným demonštrantom slzotvorný plyn. K menším potýčkam došlo aj v meste Nantes na západe Francúzska. Celkovo malo viac ako 260 zhromaždení organizovaných odbormi po celej krajine pokojný priebeh.

Odboroví predáci avizovali, že v utorok - počas najväčšieho dňa akcií v rámci série tohtoročných protestov - doslova "zastavia" život vo Francúzsku. Tento cieľ sa im však nepodarilo dosiahnuť.

Pre štrajk zamestnancov však vypravili len každý piaty regionálny a vysokorýchlostný vlak a parížske metro fungovalo podľa zredukovaného cestovného poriadku. V uliciach hlavného mesta sa tiež začali hromadiť odpadky, keďže do štrajku sa zapojili aj smetiari.

Ministerstvo vnútra v utorok podvečer informovalo, že v celej krajine sa na pouličných protestoch zúčastnilo 1,28 milióna ľudí. Ide tak o jeden z najväčších protestov za posledné desaťročia, ktorý bol o niečo početnejší ako predchádzajúce kolo demonštrácií 31. januára.

Odborový zväz CGT na základe svojej bilancie v utorok informoval o účasti 3,5 milióna ľudí.

AFP vo svojej správe vyslovila predpoklad, že je nepravdepodobné, že najnovšia vlna protestov odradí prezidenta Emmanuela Macrona od dôchodkovej reformy, o ktorej presadenie sa snaží od svojho ho nástupu k moci v roku 2017 s cieľom riešiť deficity financií prognózované na najbližšie desaťročia.

Francúzsky parlament by mal o návrhu zákona o dôchodkovej reforme hlasovať už na budúci týždeň.

Odborári v utorok večer vyzvali, aby sa uskutočnilo stretnutie ich zástupcov s Macronom. Zároveň však ohlásili ďalšie svoje akcie vrátane sobotňajších protestov.

Hoci podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý v pondelok zverejnila prieskumná skupina Elabe, sú proti reforme približne dvaja z troch ľudí, zhruba rovnaký počet sa domnieva, že bude prijatá.

Z prieskumov tiež vyplýva, že väčšina opýtaných podporuje štrajkujúcich.

Pred Macronom sa o reformu dôchodkového systému pokúšalo s rôznymi úspechmi niekoľko prezidentov. Diskusiu o zmenách a ich schvaľovanie vždy sprevádzali rozsiahle protesty a štrajky.

01 - Modified: 2024-04-23 18:38:43 - Feat.: - Title: Macron tvrdí, že Seina je čoraz čistejšia a chce si v nej zaplávať. Majú sa v nej konať preteky 02 - Modified: 2024-04-23 16:01:32 - Feat.: - Title: Letisko vo Francúzsku vo štvrtok ochromí štrajk, tvrdia leteckí dispečeri 03 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 04 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 01:05