StoryEditor

Izraelský pravicový minister slávil sviatok purim v predjordánskom Hebrone

07.03.2023, 16:37
Autor:
TASRTASR

Hebron je sporné mesto, v ktorom sa nachádza Hrobka patriarchov - posvätná pre moslimov, kresťanov a židov. V centre mesta, v opevnených enklávach pod vojenskou ochranou, žijú stovky židovských osadníkov.

Izraelský krajne pravicový minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir sa v utorok v meste Hebron na okupovanom západnom brehu Jordánu pripojil k tamojším židovským osadníkom, ktorí tancom v uliciach slávili sviatok purim.

Informovala o tom agentúra AP, ktorá podotkla, že ide o najnovšiu demonštráciu sily zo strany ultranacionalistických osadníkov na okupovanom Západnom brehu - posilnených povolaním Ben-Gvira a jeho spojencov do novej izraelskej vlády.

Hebron je sporné mesto, v ktorom sa nachádza Hrobka patriarchov - posvätná pre moslimov, kresťanov a židov. V centre mesta, v opevnených enklávach pod vojenskou ochranou, žijú stovky židovských osadníkov. Mesto má aj viac ako 200-tisíc palestínskych obyvateľov.

image

Izraelské bezpečnostné zložky mali smrteľne zraniť páchateľa útoku v Huwwáre, kde zomreli dvaja bratia

Napätie medzi týmito komunitami v poslednom čase prerastá do fyzických potýčok.

Aj v noci na utorok, už v čase slávenia purimu, došlo v meste k niekoľkým incidentom - napr. skupina osadníkov v Hebrone zaútočila na supermarket, pričom zranila jedného Palestínčana. Izraelská armáda uviedla, že v pondelok večer došlo k "niekoľkým násilným konfrontáciám" a že jej vojaci rozohnali davy obyvateľov.

Na amatérskych videozáznamoch bolo tiež vidieť izraelských osadníkov, ako tancujú s vojakmi na hlavnej ceste v Huwwáre v blízkosti dodávky s nápisom "Šťastný purim".

Armáda uviedla, že takéto správanie sa vojakov "nie je v súlade s očakávaním" a že celú záležitosť preverí.

Purim je židovský sviatok a spomienka na víťazstvo Židov pod vedením Mordochaja a kráľovnej Ester nad antisemitom Hamanom, ktoré je opísané v biblickej knihe Ester. Purim je najradostnejším dňom v roku a najbujarejším spomedzi židovských sviatkov. Sprevádzajú ho verejné recitácie z knihy Ester, rozdávanie almužien a darčekov, maškarády a konzumácia alkoholu.

01 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 02 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 03 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-17 17:20:18 - Feat.: - Title: Pri útoku Hizballáhu na Izrael zranili 18 ľudí, vrátane 14 vojakov. Išlo o odvetu za zabitie bojovníkov 05 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 13:04