StoryEditor

Rezort vnútra odmieta zlučovanie letiek. Tejto iniciatíve nerozumieme, vyjadrilo sa ministerstvo

06.03.2023, 17:16
Autor:
TASRTASR

K možnosti zlúčenia leteckých útvarov rezortu obrany a rezortu vnútra sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala vláda.

Ministerstvo vnútra nesúhlasí s návrhom zlúčiť jeho letecký útvar s letkou ministerstva obrany. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová v reakcii na materiál, ktorý ministerstvo obrany predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Proti iniciatíve sa vnútro razantne ohradilo.

"Rezort vnútra disponuje analýzami, ktoré hovoria o nevhodnosti spájania leteckých útvarov rezortov vnútra a obrany. Faktom tiež je, že doposiaľ nebolo žiadne odborné rokovanie k tejto téme. Nerozumieme preto tejto iniciatíve, ktorá sa zrealizovala bez súčinnosti s ministerstvom vnútra, ktorého letecký útvar tvorí významnú časť danej problematiky," uviedla Eliášová.

Ministerstvo obrany navrhuje zlúčenie leteckých útvarov ministerstva obrany a ministerstva vnútra pod rezort obrany. Prepravu ústavných činiteľov by tak zabezpečovali vzdušné sily ozbrojených síl. Ministerstvo obrany v návrhu argumentuje, že Slovenská republika je jediným členským štátom NATO a Európskej únie, kde ju zabezpečuje ministerstvo vnútra.

Prevádzka vrtuľníkov pre plnenie policajných, pátracích, hasičských a záchranných úloh by mala naďalej zostať v štruktúrach ministerstva vnútra.

Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že zváži zlúčenie leteckých útvarov rezortu obrany a rezortu vnútra na základe spracovanej analýzy.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 09:23