StoryEditor

V Estónsku sa skončili parlamentné voľby, hlasovať prišlo vyše 60 percent voličov

05.03.2023, 20:44
Autor:
ČTKČTK

Hlavnými témami predvolebnej kampane bola estónska národná bezpečnosť vzhľadom na ruskú inváziu na Ukrajinu.

V Estónsku sa skončili dnešné parlamentné voľby, v ktorých najväčšiu šancu na víťazstvo dávali prieskumy stredopravicovej Reformnej strane súčasnej premiérky Kaji Kallasovej. Podľa verejnoprávnej stanice ERR prišlo hlasovať 63,7 percenta z viac ako 900-tisíc oprávnených voličov.

Podľa predbežných údajov tretina ľudí odhlasovala elektronicky, čo zákony tejto baltskej krajiny umožňujú už od roku 2005. Agentúra AP píše, že predbežné výsledky sa očakávajú čoskoro v pondelok.

Hlavnými témami predvolebnej kampane bola estónska národná bezpečnosť vzhľadom na ruskú inváziu na Ukrajinu. Premiérka Kallasová patrí k hlavným stúpencom Ukrajiny v Európe, zatiaľ čo pravicovo-populistická Konzervatívna ľudová strana Estónska (EKRE), ktorá má šancu skončiť druhá, sľubuje obmedziť dopad ukrajinskej krízy na Estónsko. EKRE tiež obviňuje súčasnú vládu z vysokej inflácie.

V prípade, že sa po voľbách podarí vytvoriť koalíciu strane Kallasovej, uchová si Estónsko zrejme svoje proeurópske smerovanie, snahu prejsť k zeleným energiám a bude ďalej prijímať ukrajinských utečencov.

EKRE naopak sľubuje stopku snahám o zelenú transformáciu, a zníži tak vraj ľuďom výdavky za energie. Plánuje tiež zatvoriť dvere novým ukrajinským utečencom.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 05:51