StoryEditor

Príjmy Ruska z ropy a plynu rastú. Vo februári stúpli o viac ako pätinu

05.03.2023, 18:43
Autor:
TASRTASR

Rusko je výrazne závislé od príjmov z predaja ropy a zemného plynu. Tie tvoria základ financovania jeho rozpočtových výdavkov.

Príjmy Ruska z ropy a plynu sa po januárovom 2,5-ročnom minime vo februári medzimesačne zotavili, v medziročnom porovnaní však boli stále o takmer polovicu nižšie. Poukázali na to údaje z ruského ministerstva financií uverejnené koncom tohto týždňa. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa ministerstva sa príjmy z ropy a zemného plynu zvýšili vo februári oproti januáru o 22,5 percenta. V porovnaní s februárom minulého roka však boli nižšie o 46,4 percenta. Výrazne nepriaznivá situácia bola v januári, keď daňové a colné príjmy z ropy a plynu klesli na najnižšiu úroveň od augusta 2020.

Rusko je výrazne závislé od príjmov z predaja ropy a zemného plynu, ktoré tvoria základ financovania rozpočtových výdavkov. Minulý rok dosiahli spomínané príjmy 11,6 bilióna rubľov, v prepočte približne 154 miliárd dolárov (145,08 miliardy eur).

V minulom mesiaci dosiahli rozpočtové príjmy z predaja ropy a plynu 521,2 miliardy rubľov, v januári to bolo 425,5 miliardy rubľov. Na porovnanie, vo februári minulého roka, koncom ktorého Rusko napadlo Ukrajinu, predstavovali tieto príjmy 917,7 miliardy rubľov.

Rusko počíta tento rok s rozpočtovým deficitom na úrovni dvoch percent hrubého domáceho produktu HDP. Prípadný vyšší schodok si bude vyžadovať viacero opatrení, medzi nimi zníženie výdavkov, zvýšenie objemu pôžičiek alebo daní.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 13:02