StoryEditor

Austin zahájil návštevu na Blízkom východe, hlavnou témou bude Irán

05.03.2023, 17:53
Autor:
ČTKČTK

Austin pred odletom na Twitteri napísal, že sa chce stretnúť s kľúčovými predstaviteľmi krajín v regióne.

Americký minister obrany Lloyd Austin dnes pricestoval do Jordánska, na Blízkom východe bude so spojencami rokovať o podpore aj o hrozbe, ktorú podľa Washingtonu pre región predstavuje Irán. V pláne má okrem iného zavítať aj do Izraela či Egypta, napísala agentúra Reuters.

Americké ministerstvo obrany pred návštevou uviedlo, že sa rokovania zamerajú na rastúcu hrozbu, ktorú pre stabilitu regiónu predstavuje Teherán, a tiež na rozšírenie bezpečnostnej spolupráce v otázkach protivzdušnej a protiraketovej obrany.

Austin pred odletom na Twitteri napísal, že sa chce stretnúť s kľúčovými predstaviteľmi krajín v regióne. "Potvrdím záväzok USA k regionálnej stabilite a presadzovaniu spoločných záujmov našich spojencov a partnerov," uviedol minister. Na sociálnej sieti potom informoval aj o svojom pristátí v Jordánsku, ktoré patrí medzi amerických spojencov.

"Celá plejáda hrozieb spojených s Iránom" bude témou návštevy aj podľa nemenovaného, vysokopostaveného predstaviteľa Pentagonu. "Patria medzi ne iránske zbrojenie, výcvik a podpora ozbrojených skupín, agresia na mori, kybernetické hrozby, iránsky program balistických rakiet a útoky dronov," uviedol podľa agentúry Reuters.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 08:06