StoryEditor

Do Ruska mohli byť deportované desaťtisíce ukrajinských detí. Moskva pácha genocídu, tvrdí ukrajinská poslankyňa

05.03.2023, 16:41
Autor:
ČTKČTK

"Máme asi 13-tisíc prípadov, ktoré sú potvrdené, kedy boli ukrajinské deti deportované do rôznych častí Ruskej federácie," nechala sa počuť Klympušová-cincadzeová.

Na Ukrajine pravdepodobne zmizli desiatky tisíc detí, ktoré mohli byť deportované do Ruska. V rozhovore s televíznou stanicou Sky News to dnes uviedla ukrajinská poslankyňa Ivanna Klympušová-cincadzeová. Ukrajinci obviňujú ruské úrady z násilných deportácií detí už dlhší čas, Moskva to odmieta.

"Máme asi 13-tisíc prípadov, ktoré sú potvrdené, kedy boli ukrajinské deti deportované do rôznych častí Ruskej federácie," uviedla Klympušová-cincadzeová.

"Avšak máme aj informácie o mnohých ďalších, môže ísť o desiatky tisíc. O nich však nemáme oficiálny záznam," dodala s tým, že ide o súčasť "genocídy, ktorú Ruská federácia pácha voči ukrajinskému ľudu".

Podľa Klympušovej-cincadzeovej sa asi stovke týchto detí podarilo s pomocou ľudskoprávnych organizácií vrátiť späť k rodinám. "Niektoré z detí prešli s rodičmi filtračnými tábormi, kde boli od svojich rodičov oddelené. Niektoré boli odvezené na týždeň na takzvané letné tábory, ale domov sa už nikdy nevrátili," opísala poslankyňa spôsoby, akými deti miznú.

"Niektoré z nich už boli dané na adopciu ruským rodinám, akoby na Ukrajine žiadne vlastné rodiny nemali," dodala.

Ukrajina dlhodobo obviňuje ruské úrady z nútených deportácií detí z Ruskom okupovaných ukrajinských území. Moskva tvrdí, že obvinenia o unášaní detí z Ukrajiny nie sú pravdivé.

Na území Ruska však boli skutočne odvezené stovky sirôt, napísala už skôr na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC, podľa ktorej mnohé z týchto detí dostali ruské občianstvo a boli umiestnené do ruských rodín.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 02:34