StoryEditor

Kyjev chce posilňovať spoluprácu s EÚ. Pripravujeme sa na členstvo v únii, vyhlásil Zelenskyj

05.03.2023, 06:40
Autor:
TASRTASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane vyzval na rýchlejšie prístupové rokovania s EÚ.

Ukrajina bude tento rok pracovať na zvýšení spolupráce s európskymi inštitúciami. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to uviedol v sobotu po stretnutí s predsedníčkou Európskeho parlamentu EP Robertou Metsolovou. TASR informácie prevzala od agentúry DPA.

"Úlohou je všetko aktívne pripraviť na členstvo našej krajiny v Európskej únii, zvýšiť dodávky zbraní Ukrajine a posilniť sankcie voči Rusku," povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore.

Zelenskyj opakovane vyzýva na rýchlejšie prístupové rokovania s EÚ. Ako priblížil, s Metsolovou viedol rozhovory počas konferencie v západoukrajinskom Ľvove.

Podujatie sa zameriavalo na odhalenie ruských zločinov spáchaných, odkedy Moskva pred rokom spustila svoju inváziu, no tiež rehabilitáciu obetí násilia, uviedol Zelenskyj. Tí, ktorých takéto činy postihli, musia dostať možnosť vrátiť sa do normálneho života, zdôraznil.

Metsolová v súvislosti so snahami Ukrajiny o vstup do EÚ vyjadrila nádej, že prístupové rokovania sa začnú už tento rok. Podľa vlastných slov na ňu urobilo dojem tempo, akým krajina dosahuje pokrok.

Na konferencii v Ľvove uviedla, že bez vyvodenia zodpovednosti, slobody a spravodlivosti nemôže byť mier. "Politika ústupkov nikdy nefungovala," dodala.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. apríl 2024 20:52