StoryEditor

Podľa pápeža Gregora XIII. pomenovali asteroid. Je známy zavedením dnešného kalendára

01.03.2023, 23:40
Autor:
TASRTASR

Pracovná skupina pre nomenklatúru malých telies Medzinárodnej astronomickej únie oznámila začiatkom tohto týždňa nové mená pre 72 asteroidov.

Jeden z asteroidov dostal meno podľa pápeža Gregora XIII., ktorý v 16. storočí zaviedol dnešný kalendár. Informujeme o tom podľa agentúry AP.

Pracovná skupina pre nomenklatúru malých telies Medzinárodnej astronomickej únie oznámila začiatkom tohto týždňa nové mená pre 72 asteroidov. Jeden z nich sa volá "560974 Ugoboncompagni" podľa rodného mena pápeža Gregora XIII. Ten v pápežskej bule v roku 1582 rozhodol o zmene juliánskeho kalendára na gregoriánsky a zaviedol výpočet prestupných rokov.

Podľa Vatikánskeho observatória proces pomenovania asteroidu – malého vesmírneho telesa na obežnej dráhe okolo Slnka – zahŕňa dočasné označenie podľa dátumu jeho objavu. Nový asteroid musí byť pozorovaný aspoň pri štyroch obehoch okolo Slnka. Potom získa trvalé poradové číslo.

"Vtedy je jeho objaviteľ vyzvaný, aby mu navrhol meno," uviedlo vatikánske observatórium. Mená domácich miláčikov a komerčné názvy sú zakázané. Pracovná skupina pre názvoslovie Medzinárodnej astronomickej únie, ktorú tvorí 15 astronómov, následne posúdi navrhované mená.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 19:45