StoryEditor

Rusi si pripísali taktické zisky na severe Bachmutu. Mesto sa stále snažia obkľúčiť, znie z USA

01.03.2023, 08:50
Autor:
ČTKČTK

Ak by Moskva Bachmut dobyla, znamenalo by to pre ňu prvé väčšie víťazstvo za viac ako pol roka.

Ruské jednotky si pripísali "taktické zisky" na severnej strane ukrajinského mesta Bachmut, o ktorý sa v posledných týždňoch zvádzajú tvrdé boje, uvádza v najnovšej správe o vývoji konfliktu americký Inštitút pre štúdium vojny ISW. Rusi podľa neho v oblasti pokračujú v pozemných útokoch, ako aj pri obciach Kreminna a Svatove, kde pravdepodobne dosiahli "obmedzený postup".

Ďalšie podrobnosti k ruským útokom americkí analytici v utorkovom hodnotení neuvádzajú. Informácie nadväzujú na utorkové vyjadrenie ukrajinskej armády, podľa ktorej je situácia pri Bachmute "mimoriadne napätá".

Veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj hovoril o ruskej ofenzíve, v ktorej boli nasadené najlepšie vycvičené jednotky žoldnierskej Wagnerovej skupiny. "Nepriateľ neustále ničí všetko, čo môže slúžiť na ochranu našich pozícií," uviedol už v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko sa podľa všetkého snaží mesto obkľúčiť a odrezať ukrajinských obrancov od zásobovacích trás. Prípadné dobytie Bachmutu by pre Moskvu znamenalo prvé väčšie víťazstvo za viac ako pol roka, hoci za cenu vysokých strát. Ovládnutie mesta by Rusom otvorilo cestu k útoku na posledné zvyšné mestské centrá v Doneckej oblasti.

V posledných dňoch z miest najťažších bojov prichádza informácia o postupných ruských ziskoch. O postupe ruských okupantov na severe Bachmutu v utorok písal aj reportér nemeckého listu Bild Julian Röpcke, ktorý konflikt na východe Ukrajiny dlhodobo mapuje. Poznamenal pri tom, že tvrdenia Wagnerovcov sú "bohužiaľ" v posledných týždňoch spoľahlivejšie ako vyjadrenia ukrajinského generálneho štábu.

Velenie ukrajinských síl v dnešnom rannom hlásení hovorí o pokračujúcich útokoch, správa agentúry Unian však postup nepriateľských jednotiek nezmieňuje. Generálny štáb podľa nej za posledný deň v oblasti Bachmutu registroval niekoľko odrazených útokov, ktorých počet údajne pozdĺž celej línie frontu dosiahol 85.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 18:48