StoryEditor

OLO začne v Bratislave od marca s odvozom záhradného bioodpadu

27.02.2023, 12:08
Autor:
TASRTASR

V prípade, ak obyvatelia získali nehnuteľnosť a majú záujem o nádobu na záhradný bioodpad alebo o kompostér, je potrebné podať žiadosť na oddelenie miestnych daní, poplatkov a licencií.

Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začne od 1. marca s odvozom biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad.

Ukončený bude 1. decembra. Informuje o tom na svojom webe. Pripomína zároveň, že tento druh odpadu je možné odovzdávať celoročne.

V prípade, ak obyvatelia získali nehnuteľnosť a majú záujem o nádobu na záhradný bioodpad alebo o kompostér, je potrebné podať žiadosť na oddelenie miestnych daní, poplatkov a licencií. Urobiť tak môžu osobne alebo poštou. Ak bývajú v bytovom dome, obrátiť s požiadavkou by sa mali na svojho správcu.

Bratislavčania, ktorí sú zapojení do systému množstvového zberu komunálneho odpadu, môžu BRO odovzdať celoročne aj na zbernom dvore OLO na Starej Ivanskej ceste.

Obyvatelia mestských častí Rača, Nové Mesto a Vajnory ho môžu zároveň odovzdávať sezónne od apríla do novembra aj na zbernom dvore na ulici Pri Šajbách. Bioodpad zo záhrad sa dá odovzdať aj na zberných dvoroch ďalších mestských častí.

Do hnedých nádob na záhradný bioodpad je možné vhadzovať kvety, štiepky, piliny, trávu, malé kusy konárov, lístie, odpad z ovocia a zeleniny i burinu. OLO zároveň zdôrazňuje, že do nich nepatria odpady z domácností živočíšneho pôvodu, mliečne a mäsové výrobky, zvieracie exkrementy, vrecká vrátane kompostovateľných vreciek či iný odpad.

"Ak sa v nádobe nachádza odpad, ktorý do nej nepatrí, nádoba nemôže byť vyprázdnená. Držiteľ odpadu je v tomto prípade povinný odpad správne vytriediť," odkazuje OLO.

Vhadzovať tam nie je možné ani vrecká s kuchynským bioodpadom, keďže tieto druhy odpadu majú rozdielne spracovanie. Biologicky rozložiteľný odpad zo záhrad sa ďalej zhodnocuje v kompostárni.

Nádoby pre oba druhy odpadu, hoci sú v oboch prípadoch hnedé, sa líšia napríklad aj svojou veľkosťou.

01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 03 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku 04 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 05 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 22:28