StoryEditor

K ISS sa pripojila loď, ktorá má na Zem dopraviť troch uviaznutých astronautov

26.02.2023, 09:24
Autor:
TASRTASR

Loď má z paluby ISS priviezť na Zem trojčlennú posádku - ruských kozmonautov Sergeja Prokopieva a Dmitrija Petelina a Američana Franka Rubia.

Ruská kozmická loď bez posádky Sojuz MS-23, ktorá odštartovala v piatok z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, sa v nedeľu skoro ráno pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), informuje agentúra AFP.

Loď má z paluby ISS priviezť na Zem trojčlennú posádku - ruských kozmonautov Sergeja Prokopieva a Dmitrija Petelina a Američana Franka Rubia. 

Táto trojica priletela na ISS v septembri minulého roka a  na stanici mala zostať do konca marca. Ich pôvodnú loď, ktorú mali použiť aj na návrat, však medzičasom poškodil malý meteorit. Pre poruchu sa ich návrat posunul o šesť mesiacov, vo vesmíre tak celkovo strávia jeden rok. Poškodená loď by sa na Zem mala bez posádky vrátiť koncom marca.

Okrem Prokopieva, Petelina a Rubia sú na ISS aj astronauti NASA Nicole Mannová a Josh Cassada, Ruska Anna Kikinová a Japonec Koiči Wakata. Táto štvorica sa na ISS vyviezla v októbri minulého roka v module americkej spoločnosti SpaceX. Budúci týždeň by sa k nim mali pripojiť ďalší štyria astronauti z USA, Ruska a Spojených arabských emirátov, ktorí tiež priletia na lodi SpaceX.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 11:36