StoryEditor

Pri súčasnom tempe bude obnova verejných budov trvať takmer 30 rokov, tvrdia kontrolóri

24.02.2023, 11:25
Autor:
TASRTASR

Kontrolóri zároveň zistili, že správcom verejných budov chýbajú odborné kapacity na zabezpečenie primeraného a dobre cieleného financovania, ako aj na prípravu a realizáciu projektov.

Obnova verejných budov v rokoch 2014 až 2021 nenapredovala želaným tempom. V uvedených rokoch bolo obnovených 2062 budov verejného sektora, pri tomto tempe by obnova všetkých energeticky nehospodárnych verejných budov trvala 27 rokov. V piatok o tom informoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

NKÚ vykonal kontrolu, ktorá bola zameraná na obnovu verejných budov, osobitne štátnych. Na Slovensku je ich spolu približne 15-tisíc.

Hĺbkovú obnovu si podľa NKÚ vyžaduje 75 percent z nich. Kontrola podľa NKÚ ukázala, že financovanie z verejných zdrojov nebolo dostatočné a samotné financie na obnovu poskytovalo viac ako 15 subjektov. Roztrieštenosť financovania a nastavený systém zberu dát mali nepriaznivý dosah na presnosť, spoľahlivosť a kvalitu vykazovaných údajov. "Presúvanie kompetencií po politických zásahoch viedlo k ďalšej roztrieštenosti, a tým neprehľadnosti financovania," povedal podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo.  

Kontrolóri zároveň zistili, že správcom verejných budov chýbajú odborné kapacity na zabezpečenie primeraného a dobre cieleného financovania, ako aj na prípravu a realizáciu projektov. "Verejné subjekty svoje budovy, často postavené na lukratívnych pozemkoch neobnovujú, uprednostňujú radšej prenájom priestorov v nových energeticky hospodárnych súkromných stavbách a vlastné budovy nechávajú chátrať," upozornil Ivančo.

Úrad skonštatoval, že medzi prekážky, ktoré bránili intenzívnejšej obnove verejných budov, patrili tiež chýbajúca národná databáza o budovách a nepoužiteľnosť eurofondov na túto činnosť v Bratislavskom kraji, ako aj nízka angažovanosť vlastníkov a správcov verejných budov. Ukázalo sa, že stratégie obnovy budov, ktoré vypracoval rezort dopravy v rokoch 2014, 2017 a 2020, neboli podľa NKÚ výraznou hybnou silou rastu tempa obnovy budov.

"Napriek tomu, že zvyšovanie energetickej efektívnosti budov je jedným z pilierov naplnenia záväzkov SR vo vzťahu ku klimatickej neutralite, v tejto oblasti nám chýba efektívne riadenie, prioritizácia obnovy a aj databáza údajov o energetickej hospodárnosti budov," uviedol Ivančo. NKÚ odporúča parlamentu zaviazať vládu vypracovať analýzu o možnom spojení súčasných delených kompetencií do jedného orgánu s pôsobnosťou pre štátne budovy.

NKÚ tiež radí sprehľadniť systém financovania obnovy budov zo zdrojov Európskej únie (EÚ). Vzniknúť by podľa neho mala aj digitalizovaná databáza s aktuálnymi analytickými údajmi o stave verejných budov a na jej základe by sa malo rozhodovať o potrebnej rekonštrukcii.

"Povinnosť zriadiť národnú databázu údajov o energetickej hospodárnosti budov Slovensku vyplýva aj z európskej smernice," uzavrel NKÚ.

01 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc 02 - Modified: 2024-04-10 12:14:38 - Feat.: - Title: Šafárenie v štátnom úrade: luxusné autá, vysoké odmeny, no jeho šéf je podľa mimovládky neodvolateľný 03 - Modified: 2024-03-22 10:38:56 - Feat.: - Title: Vysoké odmeny či nákup luxusných áut. Kontrolóri odhalili nedostatky na Úrade pre územné plánovanie a výstavbu 04 - Modified: 2024-03-15 10:02:40 - Feat.: - Title: Kontrolóri upozornili na výrazné nedostatky v systéme krízového riadenia 05 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. apríl 2024 10:45