StoryEditor

Irán uvalil sankcie na nemeckú poslankyňu československého pôvodu Altovú. Venuje sa ľudským právam

22.02.2023, 18:22
Autor:
ČTKČTK

Európska únia rozšírila sankčný zoznam o ďalších iránskych činiteľov, krátko potom sa k Bruselu pridal aj Londýn. V noci na dnes iránske ministerstvo zahraničia zverejnilo vlastné odvetné opatrenia.

Irán v reakcii na sankcie Európskej únie a Británie uvalil proti európskym predstaviteľom vlastné odvetné opatrenia, do ktorých zahrnul okrem iného aj nemeckú poslankyňu československého pôvodu Renátu Altovú. Tá je v Spolkovom sneme predsedníčkou výboru pre ľudské práva a humanitárnu pomoc dnes oznámila, že rozhodnutie Teheránu ju len utvrdzuje v tom, aby sa ešte viac zasadzovala o ľudské práva v Iráne.

Európska únia v pondelok rozšírila sankčný zoznam o ďalších iránskych činiteľov, krátko potom sa k Bruselu pridal aj Londýn, ktorý vedie svoju čiernu listinu. V noci na dnes potom iránske ministerstvo zahraničia zverejnilo vlastné odvetné opatrenia proti niektorým európskym činiteľom a spoločnostiam. Teherán uviedol, že dotknuté osoby a entity podporujú terorizmus a teroristické zoskupenia, vyzývajú k teroristickým činom a násiliu voči iránskemu ľudu a zasahujú do vnútorných záležitostí islamskej republiky.

image

Šéf NATO vyjadril obavy, že Čína bude vyzbrojovať Rusko

Na iránsky zoznam sa dostala aj poslankyňa za liberálnych slobodných demokratov Altová, šéf zahraničného výboru nemeckého parlamentu Michael Roth alebo nemecký poslanec za opozičnú konzervatívnu Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) Roderich Kiesewetter. Táto trojica často v Spolkovom sneme aj mimo parlamentu hovorí o význame ľudských práv a netají sa podporou iránskeho prodemokratického hnutia.

"To, že sme bola Iránom zaradená na sankčný zoznam, len utvrdzuje moje presvedčenie, že nasadenie za ľudské práva a slobodu v Iráne je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým," uviedla Altová, ktorá pred trvalým odchodom do Nemecka pôsobila v československých a slovenských diplomatických službách.

"Civilné obyvateľstvo v Iráne ďalej bojuje za ľudské práva a slobodu, a to napriek všetkej brutalite režimu. Napriek všetkým rizikám a nebezpečenstvu sa nenechajú neľudským režimom zastrašiť. Ani ja sa nenechám zastrašiť a svoje sankcionovanie vnímam ako motiváciu k tomu, aby som protestné hnutie naďalej zo všetkých síl podporovala, "dodala poslankyňa.

Altová, ktorá pochádza zo západoslovenskej Skalice pri hraniciach s Českom, má naďalej úzke väzby na Česko a Slovensko. V Spolkovom sneme je okrem iného členkou parlamentnej skupiny Slovensko-Česko-Maďarsko a v lete 2021 sprevádzala nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na jeho návšteve Českej republiky.

01 - Modified: 2024-04-19 05:39:15 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, Izrael podľa amerických médií podnikol odvetu 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 08:08