StoryEditor

Hirman: O kompenzáciu cien energií požiadalo v prvý deň 1 100 organizácií

22.02.2023, 14:09
Autor:
TASRTASR

"Za prvý deň sme dostali vyše 1 100 žiadostí, z toho približne 370 bolo za verejnú správu," priblížil dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Prvý deň od zverejnenia výzvy na kompenzáciu vysokých cien energií požiadalo Ministerstvo hospodárstva o túto dotáciu spolu 1 100 subjektov a celková výška žiadanej podpory dosiahla 2,2 milióna eur. Po stredajšom rokovaní vlády o tom informoval dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

"Za prvý deň sme dostali vyše 1 100 žiadostí, z toho približne 370 bolo za verejnú správu," uviedol Hirman. V porovnaní s decembrovou výzvou pre hospodárske subjekty podobné čísla rezort registroval až pred koncom obdobia na podávanie žiadostí.

Ministerstvo v utorok 21. februára otvorili okrem výzvy pre hospodárske subjekt aj výzvu pre vybrané subjekty verejnej správy. V oboch prípadoch môžu žiadatelia dostať 80 percent sumy, ktorá prevyšuje cenu 199 eur za megawatthodinu silovej elektriny a 99 eur za komoditu zemný plyn.

Vzhľadom na aktuálne relatívne nízke spotové ceny elektriny a plynu minister nevylúčil diskusie o možnej zmene cenového stropu, ani o možnosti refundácie nákladov za minulý rok. Pripomenul však obmedzené možnosti štátneho rozpočtu.

Výzva pre vybrané subjekty verejnej správy podľa zoznamu zverejnenom na stránke ministerstva je otvorená po celý rok 2023. O možnom predĺžení výzvy pre hospodárske subjekty na obdobie aj po prvom štvrťroku rozhodne rezort podľa vývoja cien na trhu s energiami.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 20:25